Blivande Mästare

Helena Bratt – In i väggen

Text Malin Vessby
Foto Johanna Syrén
13 augusti 2014

Helena Bratt, 26, gick andra året på Capellagårdens textilutbildning och kunde inte släppa tanken på de schablonmålade tapeterna på hembygdsgården i Regnsjö, målade i mitten av 1800-talet av Anders Olsson med son. Vad kunde hon göra med dem? Brodera, sticka, trycka mönster? Hon testade.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Men det landade i en väggmålning. Utomhus. Med kraftigt förstorade mönster.

Genom en bekant fick Helena Bratt möjlighet att använda en lada bredvid riksväg 50 mellan Bollnäs och Söderhamn i höjd med Ohlandersgårdens vandrarhem i Regnsjö.

Väggen mot vägen var fyra meter hög och tolv meter bred. Att måla den tog två månader, med assistans av ett tjugotal personer. Helena Bratt blev både arbets- och konstnärlig ledare.

Dessutom fick delar av väggen målas om efter ett skyfall som suddade ut ännu fuktiga partier; linoljefärger torkar långsamt.

Övriga ladväggar fick sig en skjuts av röd slamfärg.

Idag ser hon att det var då hon halkade in på byggnadsmåleriet. Och att hon tycker om att vara där. Närmast ska hon jobba med högstadieelever i Bollnäs på tema väggmålningar, och med utgångspunkt från världsarvets Hälsingegårdar.

Så såg inte planen ut från början. Då var den istället fylld av textilier.

Men det ena behöver inte helt utesluta det andra.

I november är Helena Bratt »månadens hantverkare« i Bollnäs kulturhus. Hon gör »korv med bröd« och tänker bland annat brodera.
– Det blir på linne, säger hon. Just i det fallet finns inget alternativ för mig. Linnet har fin struktur. Och korven har så rolig form.

Men annars vill hon »vara fri«, inte känna sig tvungen att jobba efter konstens alla nedärvda regler. Ibland kan hon känna av de förväntningarna, i synnerhet som hon ofta refererar till folkkonst.
– Jag vill inte ha traditionen på mina axlar och kippa efter luft.

Sen ser hon framåt igen. Återigen med byggnadsmåleri i tanken.
– Jag letar efter en ny lada.

13 augusti 2014

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!