Gör det själv

Gör en disktvål

»Man kan göra superbillig tvål av gamla förpackningar och varor från mataffären. Det går att hitta mycket i sitt eget skafferi«. Det menar Agnes Stuber som här bjuder på ett recept på en hemmagjord disktvål ur sin bok Tvål: naturliga oljor, dofter & färger.

Text Agnes Stuber
Foto Agnes Stuber
27 mars 2023

Den här disktvålen eller städtvålen är egentligen en variant av kokostvål. Bikarbonaten är med för att den är bra på att lösa upp fett. Det är viktigt att du är väldigt noggrann när du mäter upp ingredienserna. Blir tvålen överfettad riskerar din nydiskade disk att bli oljig. Vill du tillsätta eterisk olja för doftens skull måste proportionerna ändras något. En sådan variant finns i boken Tvål: naturliga oljor, dofter & färger.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Recept för 500 g olja, ca 761 g färdig tvål

170 g vatten

91,6 g NaOH (35 % lutkoncentration)

500 g kokosolja

1 msk bikarbonat

Varning!

Natriumhydroxid, NaOH, är ett basiskt ämne som när det löses i vatten bildar starkt frätande lut. Det är viktigt att använda skydsutrustning och göra saker och ting i rätt ordning. Innan du börjar tvåla, läs noga igenom Agnes Stubers kapitel om lut och säkerhet. 

Gör så här:

Läs igenom hela instruktionen noga innan du börjar.

 1. Ställ fram våg, oljor, natriumhydroxid, samt handskar, skyddsglasögon och verktyg du kommer behöva – stavmixer, sil och slickepott.
 2. Välj en tvålform. Rengjorda juice- och mjölkpaket kan funka bra, eller muffinsformar. Till disktvålen passar portionsformar bäst eftersom tvålen hårdnar snabbt. Du kan också hälla upp i exempelvis gamla koppar som du sen låter stå vid diskhon och blöter upp med diskborsten när du ska diska.
 3. Ta på dig skyddsglasögon och handskar.
 4. Mät upp rätt mängd vatten i en tillbringare. Använd inte glas- eller aluminiumtillbringare eftersom dessa material reagerar med luten. Plast eller rostfritt stål går bra. Mät upp natriumhydroxid i en annan tillbringare – gör alltid detta separat så du inte råkar hälla i för mycket direkt i vattnet. Kom ihåg att alltid blanda ner natriumhydroxiden i vattnet, aldrig tvärtom. Tänk LIV – lut i vatten. Häll försiktigt ner natriumhydroxiden och blanda tills den lösts upp helt i vattnet. Det kan vara lite grumligt och behöver inte vara helt genomskinligt. Ställ på ett säkert ställe så du eller någon annan inte råkar komma åt tillbringaren.
 5. Mät upp kokosoljan och smält försiktigt i mikron eller på låg värme i en kastrull på spisen.
 6. Häll försiktigt ned luten i oljan. Använd eventuellt en sil för att få bort små stela rester som kan lägga sig på luten. Rör om med en slickepott. Var försiktig! Blandningen är frätande tills den förtvålats.
 7. Kokostvålar som denna förtvålas snabbt. Ibland kan det räcka att röra om ordentligt med slickepotten för att processen ska ta ta fart. Annars kan du mixa ett par sekunder med stavmixern. Håll stavmixern snett nedåt i blandningen så att luftbubblor kan släppas ut.
 8. Nu börjar smeten förtvålas. Det märker du på att massan blir tjockare och varmare. Processen kallas också spårning. Fortsätt att röra om eller mixa försiktigt ett par sekunder i taget och spana efter tecken på spårning. När du känner att massan börjar tjockna kan du ta upp stavmixern och låta smeten droppa ned. När dropparna stannar lite halvt på ytan har du nått det stadium som kallas medium spårning.
 9. Nu är det dags att hälla upp tvålen. Skrapa ur tillbringaren med slickepotten så att du får med all tvål. Banka formarna lite försiktigt mot underlaget för att släppa ut eventuella luftbubblor. Täck över formarna med kartong eller plastfolie.
 10. Om du inte använt portionsformar är nästa steg att skära upp tvålen. Den här tvålen hårdnar snabbt, och bör gå att skära upp redan efter ett par timmar. Vänta inte för länge.
 11. Nu är det dags för vila. Ha tålamod. Låt tvålen stå på ett luftigt ställe undan direkt solljus minst 4–6 veckor för bäst hållbarhet, gärna längre.

Tips!

 • För att använda som städtvål kan du riva tvålen med rivjärn och blanda cirka 1 dl i 1 liter varmt vatten. Använd på samma sätt som såpa
 • För att använda som tvättmedel river du 1/2 dl tvål och tillsätter det och ½ dl bikarbonat i en doseringsboll och in med den i tvättmaskinen. Har du hushållssoda (natriumkarbonat) kan du även tillsätta ½ dl av denna. Du kan använda ättika blandad med lika mängd vatten som sköljmedel.

Receptet och instruktionen i förkortad form är hämtad ur Agnes Stubers bok. Där hittar du många fler recept och mer detaljerade instruktioner. 

27 mars 2023

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!