Blivande Mästare

Fideli Sundqvist – Pappersvirtuos

Text Maria Diedrichs
Foto Märta Thisner
27 november 2013

Fideli Sundqvist, 25, erkänner motvilligt:
– Om jag tittar på ett lejon kan jag i min hjärna veckla ut det till ett platt papper. Det låter kanske lite psycho men för mig kommer det naturligt.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera nu så får du vårt temanummer om Mönster hem i brevlådan.
All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Hon har nog något som vi andra saknar, Fideli. Efter att ha ägnat sig åt platta pappersklipp i några år gick hon 2011 över till pappersskulpturer i sitt examensarbete på Konstfack. Det som borde varit en svår övergång beskriver Fideli bara som en befrielse. Materialet är flyktigt och av de hundratals modeller hon byggt finns nästan inget bevarat. När Hemslöjd skulle ta den här bilden fanns bara några ganska anspråkslösa skulpturer att tillgå.

Men kanske finns det något frigörande i att skapa konst som bara är för stunden?
– Nej, faktiskt inte. Jag kan inte låta bli att tänka på timmarna och engagemanget som gått in i varje pappersgrej, förklarar Fideli.

Kärleksaffären med pappret började 2007 när hennes bror kom hem från Kina med traditionella pappersklipp i bagaget. Fideli blev såld direkt. Idag är pappersarbeten hennes kall, hennes hobby och hennes heltidsjobb. I somras flög Louis Vuitton in fem av hennes skulpturer till Seoul för invigningen av en ny butik.
– Det var så stort att jag höll på att svimma. Helt klart det roligaste jobb jag gjort i år.

Mycket tid går åt till att bygga scenografier till reklam men Fideli ser till att alltid ha ett konstnärligt projekt vid sidan av.
– Mina egna grejer handlar om min inre värld. Det är det som är mitt kall. Men när jag jobbar kommersiellt har jag mer fokus på hantverket. Det ger en väldigt bra balans.

För ett år sedan hörde Natur & Kultur av sig och frågade om Fideli var intresserad av att göra en bok. Nu finns I love paper ute, en kokbok för den som vill komma igång med pappersbyggeri.
– Att jobba i papper är tacksamt. Man kan skapa en lyxig känsla, en hantverksmässig eller en väldigt papprig känsla, beroende på vilket papper man väljer. Och handens uttryck finns hela tiden med. Jag tror det är därför som många kan relatera till mina grejer.

27 november 2013

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Gör det själv