Gör det själv

Drömmen om våren

Varför köpa krukor att så i när du kan göra egna av tidningspapper? De blir stadiga, billiga och är lätta att göra.

Text Cecilia Ljungström
Foto Per Björklund
1 april 2020

Nu drar odlingssäsongen igång. Då kan det vara bra att kunna vika funktionella och stabila krukor av tidningspapper, perfekta att använda vid förkultivering av växter. När du väl fått in tekniken går det snabbt att göra många och det blir lätt att fröså växter till både balkonglådor och trädgård. När plantorna är stora nog att planteras ut kan du plantera hela krukan om du vill.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Gör så här:

Börja med att leta fram en flaska eller en burk med samma diameter som du vill att krukan ska ha. Jag använder en gammal saftflaska, men det går också fint att till exempel ta en ölburk. Konservburkar kan vara lite knepigare eftersom de ibland kan vara svåra att få loss på slutet.

Bild 1 och 2. Ta gårdagens tidning och ryck loss mittuppslaget. Vik ner överkanten ca 15 cm och vik upp underkanten så att den ligger ovanpå.

Bild 3 och 4. Lägg flaskan utmed kortsidan på tidningspappret. Pappret ska sticka ut ungefär två tredjedelar av bottens diameter. Börja rulla pappret runt flaskan samtidigt som du viker in pappret under flaskan. Inviket ska ligga nära bottens mitt och tänk på att göra ett tydligt veck innan du rullar vidare med flaskan.

Bild 5 och 6. Vik flera veck. När allt papper är upprullat och invikt tar du den sista fliken och petar in den under ett av de tidigare vecken. Krukan är ännu inte helt stabil så håll i den samtidigt som du nu drar ut flaskan. Res upp krukan och vik ner den övre kanten två gånger. Dra lite i kanten för att snygga till den. Nu är krukan klar!

Lycka till!

 

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

1 april 2020

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!