De gör djur – Kajsa Lindstöm

Kajsa Lindström och Margit Brundin är två av alla de slöjdare och konstnärer som lockas av skogens djur. Kajsa arbetar i ylletyg och kardad ull, Margit i rödbrännande lergodslera. Båda fångar på sitt sätt de vilda djurens karaktär.

Text Celia B. Dackenberg
Foto Torbjörn Andersson
26 januari 2012

Kajsa Lindströms mjukdjurskarriär höll på att ta slut innan den hade börjat. Det var på hennes allra första nallemässa, i Münster. Ingen av besökarna tittade ens på hennes lilla nalleflock. Tyskarna föredrar en lite dystrare djurtyp, säger hon.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Som tur var hade hon strax därefter lyckats få plats på en mässa i London. Där dränktes hon i förtjusta utrop. Hennes figurer passar in i den engelska traditionen av vänliga djur med glada mungipor – sådana som befolkar Beatrix Potters sagovärld, Nalle Puh-skogen och landskapet kring älven i Det susar i säven. Nu har hon en kundkrets både i England och i Japan, där hon vunnit flera priser. Och här hemma i Sverige finns också köpare som är beredda att betala det pris som kvalitet betingar.

Efter utbildning på Beckmans och flera år i modevärlden var det dags för ett annat liv. Kajsa ville komma närmare naturen och satsa på det leksaksintresse hon alltid haft med sig. Hon tog sin hund, flyttade till Bjärehalvön i Skåne, hyrde Hattmakarens hus och började göra sina tygdjur. Numera bor hon med man och barn i utkanten av Lund.

Från början gjorde Kajsa nallar för barn, nu gör hon främst samlardjur för vuxna. De ser ut som exklusiva gosedjur men är snarare skulpturer i ylle. Hon börjar med ett ståltrådsskelett som hon lindar med ull och tråd. Hon är noga med att få rätt vinklar på ben och huvud. Ullen är fantastisk säger hon, den går att forma på ett helt annat sätt än syntetfyllning. Många av hennes djur har kläder, rörliga leder och sitter och står som människor, men hon ägnar sig mer och mer åt naturtrogna djur, som älgkalven. Det är lätt att inse vilken erfarenhet som krävs för att sy en så långbent varelse som står stadigt på alla fyra. Kropparna av ett stickat ylletyg, ofta färgat av henne själv, syr hon ihop på maskin, men det allra mesta görs för hand. Allra sist ska de blanka ögonen av glas kanske få en ögonvita av filt, kanske ska någon detalj målas.

Kajsa gillar fläckiga djur. Fläckarna ger karaktär och gör dem till individer. Linderödssvin och kaniner hör till favoriterna. Sommartid vistas Kajsa i en vildare natur än den runt Lund. Då vill hon vara i sommarstugan vid Vänern. Det är också djuren runt sjön som är hennes nästa inspirationskälla. Snart får vi kanske se bävrar och illrar i ull. Sannolikt oemotståndliga. ­

Haren, ugglan och älgkalven hör till Kajsa Lindströms skapelser. Tidigare har hon mest gjort tamdjur.
26 januari 2012

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!