Gör det själv

Sy en hare

Stickat tyg är perfekt att sy djur av. Det är töjbart och går fint att forma, särskilt om du använder ull till stoppning. Har du en tröja som krympt i tvätten eller ett par gamla raggsockor liggande? Följ vår beskrivning och sy en rolig skogshare.

Text Kristina Ersviken
Foto Ylva Sundgren
26 januari 2012

Du behöver­

Ullstrumpor eller något annat stickat, gärna lite feltvättat
­Kardad ull att stoppa med
­Oblekt lintråd eller annan kraftig tråd att sy med
­Svart linbrodergarn
­En liten knapp
­Synålar, en ska vara kraftig och minst 7 cm lång
­Sax
Mönster (pdf)

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.
Den stickade avigsidan blir harens rätsida. Delarna sys ihop på maskin, räta mot räta, alltså med rätstickningen utåt. De ribbstickade partierna används till harens framtassar. Kardad ull är den bästa fyllningen. För att få haren att kunna sitta bra och bli riktigt stadig behöver du en lång nål och kraftig lintråd när du monterar delarna för hand.

Gör så här

Rita av mönstret i en storlek som passar ditt eget material. Lägg ut mönsterdelarna på tyget på rätt ledd: pilarna ska peka i samma riktning som tyget stickats. Spegelvänd de olika delarna så att du får en höger- och en vänsterdel av varje. Du behöver 2 kroppsdelar, 4 delar till bakben, 4 delar till framben klippta med resår nertill, så att det ser ut som strumpor, och 2 öron.

Sy ihop kroppen med den aviga sidan inåt, den får bli harens rätsida. Sy på maskin med förstärkt raksöm eller trikåsöm. Lämna en öppning på 5 cm så att du kan vända kroppen. Fyll den med ull och sy ihop öppningen.

Vik in öronens nederkanter mot mitten och sy fast dem på huvudet, för hand med lintråd, från baksidan.

Sy ögon med det svarta lingarnet. En liten knapp får bli nos som sys fast med tre stygn, som ett Y.

Sy ihop bakbenen (med den stickade avigsidan som rätsida, som på kroppen) och lämna en öppning vid knäet för att kunna stoppa benen. Stoppa bakbenen och se till att det blir lite lösare på mitten, i knäet, där benen viks.  Sy ihop öppningen för hand. Vik bakbenen på mitten och sy fast dem mot kroppen. Använd en lång kraftig nål och lintråd.

På baktassarna sys tre rader med stygn som blir till tår. Samtidigt håller man tassen så att den böjer sig lite inåt.

Sy ihop frambenen. Det ribbade ska vara neråt. Lämna öppet upptill för att kunna stoppa. Prova var benen ska sitta. Lägg dem uppåt och sy fast dem underifrån, vik ner dem igen och sy några stygn i varje sida.

Sy stygn på tre ställen på framtassarna för att forma en trampdyna. Vik tassen och sy fast med några stygn i varje sida.

Till svans klipps remsor, 7–8 mm breda, tvärs över det stickade materialet. Dra ut det så att det krullar sig lite och gör ett litet nystan. Sy några gånger rakt igenom nystanet innan det sys fast.

Kardad ull finns att köpa bland annat i hemslöjdsbutiker och hos Sätergläntan.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!