Gör det själv

Sy en börs av fiskskinn

I Hemslöjd 5/2014 förklarar Erika Åberg hur du kan uringarva skinn hemma i badrummet. En garvad laxsida räcker till exempel till att sy en liten börs – eller kanske ett mobilfodral. Prova Erika Åbergs egen modell här.

Text Erika Åberg
Foto Anders Qwarnström
24 september 2014

En bit laxskinn.

Börja med att garva ett fiskskinn enligt beskrivningen i Hemslöjd 5/2014. Skinnet som blivit över från söndagslaxen funkar till exempel utmärkt.

Låt skinnet bestämma måtten – anpassa beskrivningen efter ditt garvade fiskskinn när du sätter igång. Läs igenom hela beskrivningen innan du börjar! Börsen är sydd i skarvsöm med passpoaler i kläde. Fiskskinn är ganska tunt, mjukt och tacksamt att sy i. Undvik grova nålar och tråd som lämnar onödigt stora hål. Laxskinnet i den här börsen är först uringarvat och sedan färgat i ett barkbad, därav den gyllenbruna färgen.

Du behöver:

 

Gult kläde, blått mönstrat bomullstyg, en trådrulle, en nål och en knapp.

 • Ett garvat fiskskinn, gärna lax
 • Nålar, gärna en lädernål och en vass synål
 • Sax
 • Tråd – knyppelgarn eller sytråd i lin
 • Eventuellt vax att vaxa tråden med
 • Klämmor att hålla ihop tyg och skinn när du syr
 • Fodertyg i bomull – 30 x 30 centimeter
 • Kläde till passpoaler – två remsor om 2 x 15 centimeter
 • En knapp

 

Gör så här

En liten börs av laxskinn, fodrat med blått bomullstyg och med gula passpoaler i kläde.

 1. Skär till fiskskinnet och fodertyget i samma mått – i det här fallet 8 x 24 centimeter. Vik in 9 centimeter av tyget, räta mot räta och sy kant i kant med en halv centimeters sömsmån. Viket bildar börsens botten.
 2. Vik upp skinnbiten 9 centimeter och sy fast knappen på fjällsidan ungefär 4 cm från den vikta kanten mitt på. Kontrollera knappens placering genom att vika ned locket och se om du tycker att det är lagom.
 3. Klipp till klädesremsorna och vik dem dubbla på längden. Lägg passpoalen kant i kant mellan det som blir börsens fram- och baksida. Gör alltså uppviket om 9 cm, fjällsida mot fjällsida och sy fast passpoalen mellan styckena. Den vikta kanten skall ligga inåt börsen på avigsidan. Sy med 0,5 cm sömsmån. Se till att passpoalen i nederkant kan vikas in i börsens botten.
 4. När passpoalerna är sydda i var sida vrängs skinnet ut och in så att rätsidan kommer utåt. Klipp av passpoalen i överkant med 0,5 cm marginal. Trä nu in fodret i börsen. Se till att det stämmer i nederkant inuti. Klipp till formen på locket genom både skinn och fodertyg igenom både skinn och fodertyg.
 5. Dags att sy öglan att knäppa med. Klipp till en remsa av fodertyget i bomull – 1 x 4 centimeter. Vik långsidorna in till mitten och vik sedan remsan dubbel. Kasta om kanten eller sy med förstygn längs med kanten.
 6. Vik hällan dubbel och montera den mellan skinnet och fodertyget mitt fram på börsens lock. Justera hällans längd efter knappens placering. Sy nu fast fodret i fiskskinnet. Sy runt kanten på locket och längs börsens öppning. Vik in tyg och skinn några millimeter vartefter du syr. Vik även in den övre kanten av passpoalen i var sida av börsen när du syr fast fodret i skinnet.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

24 september 2014

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram