Gör det själv

Garva en lax

Vad gjorde du av skinnet till söndagslaxen? Så här kan du snabbt och lätt garva fiskskinn hemma i badrummet.

Text Erika Åberg
Foto Anders Qwarnström
1 oktober 2014

Du behöver:

  • Ett laxskinn
  • En hink, gärna med lock
  • En skinnskrapa eller målarskrapa

 

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Gör så här:

Om du köpt fryst fisk kan du sätta i gång genast, annars börjar du med att frysa skinnet. Tina det sedan. Nästa steg är att skrapa skinnet noga på köttsidan så att allt kött verkligen är borta. En målarskrapa duger fint om du inte har en skinnskrapa. Akta de skarpa kanterna bara, slipa av dem om du kan. När du är klar lägger du skinnet i hinken. Lax är en skinnfisk, men skulle du istället vilja ta vara på en fjällfisk behöver du fjälla den före garvning.

Sedan behöver du en rejäl skvätt färsk urin. Späd den med lika delar vatten. Urinblandningen ska täcka hela skinnet. Sätt på eventuellt lock och låt ligga i 12 timmar. Rör om då och då. Därpå är själva garvningsprocessen klar.

Det här laxskinnet är garvat med urin och färgat i ett bad med ekbark.

De verksamma, konserverande ämnena i urinen är bland annat myrsyra och urinsyra. Men när urin får stå bildas även ammoniak. Om man till exempel skulle vilja garva ett litet pälsskinn med urin bör man därför tänka på att inte låta det ligga för länge eftersom ammoniak kan få pälsen att släppa. Vill man avhåra skinnet kan man såklart också utnyttja den effekten.

När laxskinnet fiskats upp ut urinen behöver det sköljas i vatten med såpa. Byt sköljvatten ett par gånger, sista varvet kan vara utan såpa. Efter sköljningen kan fiskskinnet antingen hängas på tork eller färgas. Väljer du att färga lägger du skinnet i ett riktigt starkt »te« gjort på bark. Där får det ligga i ytterligare 10-12 timmar. Barkade fiskskinn blir ofta galet vackra i olika bruna skiftningar beroende på vilken bark du valt och vad den har för egenskaper.

Måttet på ditt färdiga skinn påverkar såklart vad du kan sy av det. Här blev det en börs fodrad med kattun och kantad med kläde.

När du ska torka skinnet vrider du ur det och hänger det på tork. Sedan ska det »mjukgöras«. Du kan börja den processen när skinnet är lite lagom disktrasetorrt. Skinnet behöver ofta återfettas om det inte är ett riktigt fett skinn, och det kan man med fördel göra innan det torkat helt. Jag har fått lära mig att det bästa är att smörja skinnet med en blandning av fast och flytande fett – exempelvis fårtalg och rapsolja. Men det fungerar bra med raps- eller olivoljan från köksbänken nu när du ändå är hemma.

Mjukgörningen görs lämpligen vid köksbordet eller i soffan. Mekanisk bearbetning är det som gäller. Gnugga, knyckla och vrid tills du får ett smidigt skinn. Använd händerna, en sked eller ja – fantasin.

Sedan är laxskinnet garvat och klart. Fiskskinn är ganska tunt, mjukt och finfint att sy i eller att kanta något med. Jag valde att färga mitt laxskinn med bark och sy en börs. Vill du göra samma sak finns en beskrivning på https://www.hemslojd.se/bors/.

Ät fisk och garva!

1 oktober 2014

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!