Arenaslöjd

Ett levande allkonstverk om och med slöjd – det är målet för gruppen Arenaslöjd. Hedvig Flärdh är en av fyra medlemmar och gruppens producent.

Foto Hjalmar Åberg
11 augusti 2022

– Jag och Jenny Soddu var på ett slöjdresidens på temat hållbart skogsbruk förra året. När vi skulle redovisa vad vi gjort kände vi att vi ville testa nåt nytt. Så vi hittade på en föreställning med slöjd, cirkus och musik. Det blev jättebra! Vi turnerade runt i några dagar och spelade för allt från förskolor till allmänheten, berättar Hedvig Flärdh.

Eftersom de haft så kul bestämde de sig för att fortsätta och rekryterade snart akrobaten Anna Aro och kontrabasisten  och ivrige träslöjdaren Erik Bengtsson. Gruppen har fått stöd från flera håll för att ta fram en föreställning som ska ha premiär i början av 2023.

– Allt handlar om att slöjda i färskt trä och vi använder också slöjden som musik. Vi har både loopade ljud av yxhack och sågar och skapar live på scen.

Under arbetets gång har gruppen gjort flera mindre testföreställningar. Då lastar de hela scenografin  – en rotvälta, en färsk gran, ett träd kluvet till stockar – på Hedvigs Toyota Corolla. Mellan föreställningarna fyller hon sin frysbox med färskt virke att ha som rekvisita på scen. Föreställningen riktar sig till alla åldrar men de satsar mest på att spela på skolor.

– För många barn är första mötet med slöjd ganska jobbigt. Det är prestationsinriktat och svårt. Här kan man få ta del av slöjd utan att själv prestera nånting. Vi vill ge dem ett bra första möte som är lustfyllt och gör en sugen på att slöjda, säger Hedvig Flärdh.

Föreställningen Kontraslöjd har premiär 2023. Gruppen uppträder 20 augusti på Gunnebo slott, 25 augusti i Vara och 3 september på Kulturkalaset i Göteborg. Mer info hos @arenaslojd på Instagram.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!