Ledare

Virkning, herr statsminister, virkning!

Text Malin Vessby
Foto Thron Ullberg
2 december 2024

Var är reportagen och teveinslagen om vad slöjdande gör med människor? Oftast är det så tyst att man hör pulsen susa i öronen.

Annat var det i Storbritannien i slutet av sommaren. Då släpptes en ny forskningsstudie som så gott som varje stort nyhetsmedium följde upp. BBC, The Guardian, CNN, The Independent… Alla såg plötsligt sprängkraften i virkning, stickning, täljning, måleri.

För människan, folkhälsan och samhället i stort.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Frontiers in Public Health och bygger på en analys av vad 7182 slumpvis utvalda vuxna upplever att deras fritidssysslor ger dem.

Resultaten var tydliga: Personer som tagit del av sammanhang där eget slöjdande eller konstnärligt utövande stått i centrum, hade fyllt på sina lyckodepåer. Livet kändes mer mödan värt. Så till den grad stärkande upplevdes det att slöjda på stickkaféer, i studiecirklar och på träffpunkter, att känslan av meningsfullhet var jämförbar med den av att ha ett jobb, förklarade forskarna.

I sin sammanfattning landade de i folkhälsan.

Eller som studiens talesperson, Helen Keyes, sa till CNN:
»Politiker och folkhälsomyndigheter borde kanske överväga att finansiera och främja hantverk – eller till och med, som en förebyggande strategi, ordinera sådana aktiviteter till olika riskgrupper, för att gagna välbefinnande och mental hälsa.«

Också i Sverige väntar vi på resultatet av en stor studie om slöjdande och hälsa, som förhoppningsvis släpps i februari. Om den talar ett lika tydligt språk som den brittiska, är det nog dags för svenska beslutsfattare att se över sina prioriteringar. Här fick i höstbudgeten landets studieförbund – som i årtionden spänt ett nät av hantverkskurser över landet – kraftigt neddragna bidrag. Och Hemslöjdsrörelsens riksorganisation har flera år i rad fått brutalt krympta anslag. Det är en avspisande hållning som, om vi
ska vi tro de brittiska forskarna, kan visa sig vara en rejäl felprioritering.

Inte minst för folkhälsan.

Men nu är det dags för årets sista Hemslöjdsnummer. Då ska det bli virka av. För plötsligt halas nystan och virknålar fram överallt, överallt. På modescener, i konstskolor, på bygdegårdar och i tonårsrum. Vi undersöker hur det kommer sig. Häng med!


Malin Vessby,
chefredaktör

Hemslöjd ägs och ges ut av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, den ideella organisation som samlar Sveriges 90 hemslöjdsföreningar.

2 december 2024

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

För dig som älskar att sticka

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!