Blivande Mästare

Tova Wibrant – Väverskans ord

Text Malin Vessby
Foto Johanna Syrén
23 mars 2015

»Efter gymnasiet började jag på textillinjen på en folkhögskola för att jag ville lära mig att sy. Där ingick lite vävning. Och plötsligt klickade det bara till. Det bara funkade. Det var det här jag skulle hålla på med! Jag hade aldrig något tålamod vid symaskinen. Vid vävstolen däremot kunde jag jobba i timmar. Men jag kan fortfarande inte sy bra.

Hej!

Din gratisprenumeration har löpt ut.
För att fortsätta läsa behöver du vara betalande prenumerant.
Har du redan en prenumeration på Hemslöjd?
Logga in eller skapa ditt digitala konto nedan.
Logga in
Eller köp en prenumeration nedan:
Köp prenumeration

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Endast betalande prenumeranter kan läsa allt på Hemslöjd.se
Läs mer om hur detta fungerar här.
Logga in, skapa konto eller köp din prenumeration nedan...
Logga inKöp prenumeration

Det ledde till två års fortsatt utbildning och idag varvar jag arbete som väverska med andra jobb, för försörjningens skull. Multitasking.

Vävningen är så mångsidig. Det finns hela tiden nytt att lära. Nya tekniker, nya material, nya färger, former och angreppssätt. Jag hoppar in som väverska på Alice Lunds textilier i Borlänge vid produktionstoppar. Som nu senast, när jag blev inringd i sista minuten för att vi skulle hinna bli klara med en matta av konstnären Toyine Sellers. Vi klippte ner den i fredags.

Jag trivs verkligen med att väva andras grejer. De jag väver privat vill jag ju behålla, så dem kan jag ju inte försörja mig på.

Att arbeta med erfarna väverskor är dessutom ett fantastiskt sätt att lära sig yrket på, att få stå bredvid någon som jobbat med det här i flera decennier, som har det i händerna, i kroppen, som kan det utan och innan.

Som när jag blev inbjuden att praktisera hos Helena Hernmarck i Connecticut, USA, i höstas; det är Alice Lunds textilier som brukar väva hennes monumentala, jättegobelänger.

Eller när jag är i Borlänge och arbetar parallellt med min kollega konstväverskan Ebba Bergström.

Vi får se vad som händer framöver. Förhoppningsvis kan jag göra det här på heltid så småningom.«

23 mars 2015

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram