JAS-månaderna (juli, augusti och september) anses vara bästa tiden att beskära träd. Det beror på att tillväxten fortfarande pågår i full fart vilket betyder att trädet kan läka de »sår« som beskärning kan orsaka. Samtidigt »blöder« träden inte lika mycket som de skulle göra om man beskar dem på våren när saven flödar. Det är därför som högar med nedsågade grenar av björk, lönn, rönn och andra träslag kan vara en ganska vanlig syn i parker och trädgårdar runtom i landet i slutet av sommaren. För stadsbor som inte har tillgång till egen skog kan detta vara ett bra tillfälle att få tag i färskt virke.
Hemslöjd har ringt runt till några större städers parkförvaltningar och frågat om det är okej att ta grenar som har beskurits och ligger på marken. Vi fann att det generellt är ganska olika regler runt om i Sverige. I Göteborg får man inte ta grenarna som beskärs eftersom de ska användas till »biologisk mångfald«, enligt en tjänsteman på kommunen men i Malmö går det bra att ta ett par grenar, så länge det inte försvårar personalens arbete. I Stockholm var svaret att du bör ringa till din stadsdels parkförvaltning och fråga eftersom det kan variera mycket beroende på var du bor. I Örebro är det officiella svaret på frågan nej – med tillägget att tjänstemannen själv inte skulle tveka att ta en gren om hon gick förbi.
Sammanfattningsvis verkar de flesta villiga att se mellan fingrarna med småskalig stöld av slöjdmaterial, men vill du vara extra laglydig kan du ringa din egen parkförvaltning för att få svar på hur det ligger till hos dig. De flesta svarar glatt och tycker att det är kul att höra någon fråga om täljvirke.
För dig som haft turen att få tag i lite färska ämnen har vi samlat några länkar med täljinspiration. Alla våra artiklar om täljning hittar du här.
Här hittar du fler gör det själv-projekt!