Så gjorde jag

Sömmar och drömmar

När Shukria Yasini pratar om broderi lyser hela hon. Silkestråden har följt henne sen hon var barn. Nu vill hon få så många som möjligt att börja brodera.

Text Maria Diedrichs
Foto Nadja Hallström
23 mars 2016

»Jag älskar att brodera! Det blir så fint! När jag tittar på mina broderier känner jag: tänk att det är jag som har gjort det här. Att man kan göra så vackert helt själv, med bara lite tyg och några trådar.

Hej!

Din gratisprenumeration har löpt ut.
För att fortsätta läsa behöver du vara betalande prenumerant.
Har du redan en prenumeration på Hemslöjd?
Logga in eller skapa ditt digitala konto nedan.
Logga in
Eller köp en prenumeration nedan:
Köp prenumeration

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Endast betalande prenumeranter kan läsa allt på Hemslöjd.se
Läs mer om hur detta fungerar här.
Logga in, skapa konto eller köp din prenumeration nedan...
Logga inKöp prenumeration
Klänningen som Shukria Yasini sytt är dekorerad med guldtråd, färdiga band och spegelbroderier.

När jag var liten flyttade min familj från Kandahar i Afghanistan till Quetta i Pakistan. Där hade jag en granne som jag jämt brukade leka med. Det var hon som lärde mig att brodera. Hon var jätteduktig och hennes mamma brukade hjälpa oss om det blev för svårt.

Spegelbroderier tycker jag är allra roligast. Det går snabbt och blir väldigt fint. Förra året broderade jag en klänning till mig själv. Kanten är dekorerad med köpta band och framsidan och ryggen är fulla av runda speglar fästa med silkestråd i olika färger. Jag gillar hur stygnen står ut mot den svarta bakgrunden. Det tog bara två veckor att blir klar med den och jag använder den ofta. Speglarna lossnar aldrig även om man tvättar den i maskin.

När mina döttrar var små sydde jag mycket till dem. Men nu är de stora och vill inte ha mina broderade klänningar längre. Jag kan ju inte tvinga dem… Det är olika vad man är intresserad av. Min mellandotter tycker i alla fall också mycket om att brodera. Det gör mig väldigt glad! Ibland när vi går på fest ser jag vackra mönster på andras kläder. Då får jag direkt en idé om hur jag skulle vilja göra själv. Det räcker oftast med att jag kastar en snabb blick för att förstå hur det är gjort.

Jag broderar helst med silke. Tråden riktigt lyser. Jag vet inte var man får tag på bra silkestråd i Sverige. Jag brukar köpa ett ordentligt lager när jag är i mitt hemland. Senast jag var i Afghanistan var för fem år sedan. Mina systrar bor i Kabul men det är ett svårt liv där. Man känner sig inte trygg. Man är orolig hela tiden. När barnen går till skolan, när man går ut och handlar… man är aldrig säker.

För en nybörjare kan det hjälpa att klibba fast speglarna på tyget med lite häftmassa eller tuggummi innan man börjar brodera.

Spegelbroderier är populära i hela Afghanistan, och i grannländerna också. Staden som jag kommer ifrån, Kandahar, är också känd för en viss sorts symmetriska vitbroderier. De är särskilt vanliga på manskläder. Efter att jag och min man förlovat oss broderade jag en kaftan till honom som han hade på sig på vårt bröllop. Det tog en hel månad. Jag jobbade jättemycket med den. Det är som matematik – man måste räkna trådarna väldigt noga. Det gäller att koncentrera sig hela tiden. Man använder tunn, tunn silkestråd och en tunn, tunn nål så man måste ha väldigt bra ljus. Jag satt aldrig inomhus när jag gjorde den. Alltid utomhus i solljuset.

Den skjortan är det finaste jag gjort. Jag var väldigt glad och stolt när den var klar. Den har hållit i 20 år och han använder den fortfarande när vi går på fest. Jag handtvättar den försiktigt. När jag tittar på den idag kan jag knappt fatta att det är jag som har gjort den.

Förra året var jag på ett museum i Lund och fick syn på några dräkter med mönster som såg ut exakt som broderierna från Kandahar. Det var så roligt att se att precis samma
teknik finns här i Skåne, som i min hemstad!

Ibland är det svårt att få tid att brodera. Det är min dröm att kunna ägna mig mer åt det och helst lära ut teknikerna till både barn och vuxna. Jag har haft några kurser tillsammans med Hemslöjden här i Malmö. Det är väldigt roligt. Deltagarna är duktiga och lär sig snabbt.

När jag broderar så känner jag mig glad. Det gör mig pigg. Ibland när det tar tid blir jag otålig för att jag så gärna vill se hur det ska bli. Det är så spännande och roligt. Broderiet betyder jättemycket för mig. Det är därför jag så gärna vill lära ut det. Så att fler ska få upp ögonen för det.«­

23 mars 2016

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram