Gör det själv

Skärmtid

Om du vill möta våren i keps är det dags att börja sy. Kerstin Neumüller visar hur hon gjorde.

Text Kerstin Neumüller
Foto Ellinor Hall
28 mars 2022

Du behöver:

Symaskin
Sytråd
Sax
Knappnålar
Bläckpenna
Tyg (30 x 150 cm räcker gott och väl)
Strykjärn
Ladda ner mönster(pdf)

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Gör så här:

Bild 1.

Rita av eller kopiera kepsens mönsterdelar. Teckna på tygets baksida, avigsidan,
upp sex stycken av de trekantiga mönsterdelarna och två stycken av de som ska bli skärmen. (Mönstret är ritat inklusive sömsmån.) Jag använder en vanlig bläckpenna, men man kan använda skräddarkrita om man vill. Klipp också till en tygremsa som mäter 4 x 70 centimeter. (Bild 1)

Bild 2.

Klipp ut alla delar och sicksacka de trekantiga bitarna. Ta därpå två trekanter, lägg dem på varandra med tygets framsida, rätsidan, mot varandra. Nåla ihop bitarna och sy ihop dem längs med en långsida, en centimeter från kanten. Tyget mellan kanten och sömmen kallas sömsmån, så du har alltså en centimeters sömsmån nu. Vik isär de två bitarna, och stryk isär sömsmånerna på arbetets baksida. Fäll sedan ner de båda sömsmånerna så att båda ligger åt vänster. Nåla fast dem. Sätt dig vid symaskinen igen och lägg en söm på rätsidan några millimeter till vänster om sömmen som håller ihop de två styckena. Den här typen av söm kallas stickning och är mest en skönhetsgrej som kommer att ge kepsen en lite snyggare slutfinish. (Bild 2)

Sy på en trekant till på samma sätt, och sedan tar du de andra tre styckena och syr ihop dem så att du till slut har två stora bitar som består av tre trekantsbitar vardera. Lägg dem räta mot räta och sy ihop dem på samma sätt som tidigare, med en stickning som avslutar det hela. Nu har du kepsens kulle klar!

Plocka fram skärmbitarna och deras mönster. Utöver de två tygbitar som du redan klippt till efter skärmmönstret, behöver du klippa ut ytterligare tre lappar i skärmstorlek som i förlängningen inte kommer att synas; de kan alltså vara i ett annat tyg. Jag tog tyg från en blå före detta snickarbyxa. Dessa tre skärmbitar ska vara lite mindre än mönstermallen, så klipp bort en centimeter bred remsa runt om varje lapp. Här vill vi nämligen inte ha sömsmån!

Bild 3.

Placera de tre lite mindre skärmbitarna ovanpå varandra, och lägg den lilla traven på avigsidan av en av de normalstora skärmbitarna. Fäst ordentligt med nålar genom alla lager av tyg, och sy fast dem med en söm som löper längs med »mellanläggets« kanter. (Bild 3)

Bild 4.

Ta båda skärmbitarna, lägg dem räta mot räta och sy ihop dem längs med skärmens ytterkant. Vräng därpå skärmen, brättet, ut och in, så att rätsidan nu hamnar utåt. Sy en stickning längs med dess kant så att sömsmånen sys ner mot den sida som mellanlägget är fastsytt på. Detta blir brättets undersida. Nu ska du sy sömmar genom skärmens alla lager så att den blir stadig. Jag syr först en söm längs med ytterkanten, och fortsätter sen att lägga sömmar ungefär en halv pressarfots bredd från varandra tills jag kommit in till mitten av brättet. (Bild 4) Man kan rita ut sömmarnas placering med en krita innan man börjar sy om man vill, jag sydde lite på känn. Sedan är brättet klart.

Bild 5.

Nåla fast brättet räta mot räta med kullen, och plocka fram den långa tygremsan. Lägg den med avigan upp och vik in ena kanten på långsidan, ungefär en centimeter, och stryk ner den. Nåla sedan fast remsan med den ovikta sidan räta mot räta med kullens kant så att skärmen hamnar mellan remsan och kullen. Jag låter remsans början och slut mötas mitt bak på kepsen och syr fast den (och brättet, som ju ligger på plats under den) med en centimeters sömsmån. (Bild 5) Där remsan börjar och slutar syr jag så långt fram jag kan utan att sömmarna hamnar omlott, lämna istället 2 centimeters remsa på båda sidorna.

Bild 7.
Bild 6.

Till sist viker du upp remsan mot insidan av kepsens kulle, och nålar fast den där. Ser du att den där kanten som du strök in på remsan förut nu lägger sig inåt så det blir snyggt? För att remsan ska hållas fast bra syr jag en söm några millimeter från kullens kant, och sen en till ungefär 1,5 centimeter upp. Mitt bak lägger jag den ena delen av remsan omlott med den andra, klipper ner den av flärparna som nu är täckt av den andra så den inte sticker ut och syr rätt över dem båda två. (Bild 6 & 7)

Klart! ­

Sy
28 mars 2022

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!