Landsbygdsupproret

Tyllbroderier och nyskapande folkdräktstolkningar. Läs om en scenföreställning där trådar och stygn bär politiska budskap.

Foto Märta Thisner / Tomas van der Kaaij
20 juni 2022

Samantha Ohlanders är folkmusiker från Järvsö i Hälsingland, känd för bland annat den hyllade föreställningen Fäboland och albumet Matriarkerna, tillsammans med Sara Parkman. Tidigare i vår släppte hon albumet Landsbygdsupproret.
– Upproret riktar sig inte mot staden utan snarare mot det kapitalistiska systemet som ständigt missgynnar oss utanför centrum. I förlängningen blir vi förlorare allihop, när vi går mot en klimatkatastrof, säger hon.

Föreställningen med samma namn har turnerat runt i Gävleborg under våren. Scenkläderna är gjorda av kostymdesigner Tove Berglund och är inspirerade av folkdräkter.
– Jag utgick från dräkter med kopplingar till bandets medlemmar men använde material som återkommer på landsbygden idag, som varseljackor, jägarkläder och jeans, säger Tove Berglund.

De färdiga dräkterna skickades ut till hemslöjdsföreningar i Hälsingland och Gästrikland för att broderas på. Dessutom bjöds brodöser runtom i landet in till ett gemensamt verk med visioner och utsikter från landsbygden. Varje deltagare fick nål, tråd och 1×1 meter tyll. Tove Berglund satte ihop de färdiga broderierna till en klänning. Slagord som »Avkolonisera Sápmi« eller »Kollektivtrafik åt alla«, samsas med bilder av en tallkvist eller ett frukostbord.
– Det var en fröjd att få ta del av broderierna. Och djupt inspirerande. Folk sitter med otroliga idéer och kunskaper. Om vi kan dela dem med varandra blir vi mycket rikare tillsammans. På så vis påminner klänningen om idén med hela landsbygdsuppropret. Tillsammans bygger vi en annan värld, säger Tove Berglund.

Utan att någon planerade det har broderierna blivit en bärande del i hela föreställningen. De letade sig in i både scenografi och manusarbete.
– Det finns inte en landsbygd. Olika platser har olika förutsättningar och behov. Den spretigheten och mångfalden tycker jag att klänningen speglar väl. Det är lätt att känna att vi är en liten, marginaliserad grupp, men vi är rätt många som bor utanför centrum. En tredjedel av Sveriges befolkning – en reell politisk maktfaktor, säger Samantha Ohlanders.

Till hösten åker Landsbygdsupproret på turné runtom i Sverige. För datum och biljetter besök www.riksteatern.se. Kostymerna ställs ut på Wij trädgårdar i sommar. 

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!