Verkstan

I Karin Ferners ateljé

Titta in hos silversmeden Karin Ferner på arbetsplatsen där hon gör sina överdådigt pyntade tak-kronor och sätter silverkant på gamla tyger.

Text Malin Vessby
Foto Jonas Tetzlaff
2 oktober 2013

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.
 1. Souvenirer från Kina som ska ge lycka och välgång. I kinesiska turistaffärer är de lika vanliga som Dalahästar är här. Man behöver välgångs-önskningar i en verkstad.
 2. Jag omger mig med dem och det som jag tycker om. Här är en trettio år gammal, inramad bild av min man. Han förtjänade en guldram.
 3. Jag gillar inte ljudet av maskiner. Jag hand-borrar. I maskinväg har jag bara en slip- och polermaskin.
 4. Min anslagstavla. Den tömmer jag aldrig, däremot tillkommer saker. De underbart vackra japanska pappersdrakarna har jag säkert haft i fyrtio år. Möblerar jag om flyttar jag hela anslagstavlan, med grejer på.
 5. Jag har ingen taklampa men hur många skrivbordslampor som helst. Det är snyggt. Och så tycker jag om att rikta ljuset mot fina saker. Vid precisionsjobb tänder jag den långsmala, vita lampan.
 6. Favorityllesjalen som jag fått av en japansk vän som då och då kommer hit från Tokyo för att se vad jag gör. Sist kom hon till Sverige för att se min utställning på Dalarnas museum och gå på Carl Larssongården. Sen åkte hon hem.
 7. Mina punsar, köpta på loppis, med olika siffror, mönster och bokstäver. Jag gör mönster på allt. Punsen med en centimeterstor stjärna på är min favorit. Stjärnan blir så fin i silver.
 8. Till ljuskronorna använder jag julgranskulor, glastomtar, pärlor, allt. För mig är blicken viktig. Saker får hänga framme tills jag vet vad de ska användas till. Det kan ta en halv dag eller tjugo år.
 9. Har jag lite tid över gör jag gärna skulpturala smycken. Det här är textila halsringar som jag virar, rynkar och formar.
 10. Sandsäck i läder som jag fått från en kollega. Om man vill gravera ett litet föremål kan man trycka ner det i sandsäcken. Då ligger det stadigt.
 11. Jag har flera vita vitrinskåp. I ett av dem är de två nedersta hyllplanen barnbarnens. Jag är ingen bullbakande farmor, mer en pysslande. Barnbarnen och jag gör räder på Panduro och har hysteriska pysseldagar tillsammans.
 12. Stereon eller radion är alltid på. Just nu Mando Diaos cd »Infruset«. Annars gärna klezmer eller klassisk musik. Och så lyssnar jag mycket på P1.
2 oktober 2013

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!