Blivande Mästare

Amanda Ericsson – Revolutionsromantiker

Text Maria Diedrichs
Foto Santiago Mostyn
2 oktober 2013

Amanda Ericsson, 31, drömmer om en andra industriell revolution. En omställning till hållbara produktionssätt. Själv drar hon sitt strå till stacken genom klänningar. Allt började när Amanda, då fotomodell, tröttnade på att bara vara en del av modevärldens framsida. För att ta reda på hur det ser ut bakom kulisserna flyttade hon till Hong Kong och besökte fabrikerna där klotets största kedjor syr sina kläder.
– Efter det kände jag att jag inte kunde vara en del av modebranschen längre, så länge den ser ut som den gör idag, säger Amanda.

Hej!

Din gratisprenumeration har löpt ut.
För att fortsätta läsa behöver du vara betalande prenumerant.
Har du redan en prenumeration på Hemslöjd?
Logga in eller skapa ditt digitala konto nedan.
Logga in
Eller köp en prenumeration nedan:
Köp prenumeration

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Endast betalande prenumeranter kan läsa allt på Hemslöjd.se
Läs mer om hur detta fungerar här.
Logga in, skapa konto eller köp din prenumeration nedan...
Logga inKöp prenumeration

Istället började hon leta efter alternativa produktionssätt och startade själv Dream and awake, ett företag som har ambitionen att förlänga livet på gamla avlagda klänningar genom att sy om dem och fotografera dem på ett nytt sätt.
– Det intressanta är att man kan förvandla klänningarna till något åtråvärt igen genom att bara ändra någon detalj och ta några snygga bilder. Det handlar om att upptäcka det
vackra och unika i dem.

Genom workshops i länder som Mexiko och Moçambique har Amanda spritt sin idé. Eftersom råmaterialet knappt kostar något kan man starta en verksamhet med väldigt små medel. Nu ingår Dream and awake som en fältstudie i hennes doktorsavhandling vid Textilhögskolan i Borås. Bland annat följer hon två kvinnor i Moçambique som startat ett liknande företag efter att ha deltagit vid en av hennes workshops.

Eftersom fokus nu ligger på forskninghar hon sällan tid att sätta sig vid symaskinen. Men tanken på den där hållbara revolutionen finns kvar.
– Den är absolut på gång! Jag tror inte att klänningar kan rädda världen men jag tror att alla kan göra något. Det handlar bara om att engagera sig, säger Amanda Ericsson.

2 oktober 2013

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram