Mitt verktyg

Grundklotsen

Den är vacker, stadig och exakt. Möbeltapetseraren och sjöofficeren Anders Friberg berättar för Maria Diedrichs om ett verktyg som håller honom ung. Jonas Tetzlaff fotograferar.

Text Maria Diedrichs
Foto Jonas Tetzlaff
2 oktober 2013

Jag har händer som det kliar i. Är man duktig på att använda händerna kan man ta sig an precis vad som helst. Det finns inga gränser.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

När min svärfar var 18 år fick han en liten tomt vid en sjö uppe i Dalarna. Där byggde han ett litet hus. När jag kom in i familjen började jag också bygga. Elektricitet är inte att tänka på däruppe. Allting är handgjort. Åtta små hus har jag byggt.

Ett av de första åren jag var där, i slutet av 50-talet, var det auktion i Altsarbyn utanför Rättvik. Man sålde hela byn med hus och allt, för alla skulle flytta till stan förstås. Det här var före den gröna vågen. Jag fick syn på en stor låda med verktyg och tände direkt! Det var gamla hyvlar och rubankar och allt möjligt. Massor med vackra grejer. Jag bjöd på hela lådan och fick alltihop. Redan då var jag tokig på att använda händerna.

Där fanns ett verktyg som jag inte visste vad det var för något. Jag visste bara att det var en fantastiskt vacker pryl. Jag klurade på det där tills det kom en gubbe och sa »Vet du inte vad det där är? Det är en grundklots!«. Det var en härlig gubbe. En sån där som kunde allt.

Grundklotsar, som också kallas grundhyvlar, används till att hyvla spår i plankor, till exempel när man snickrar en dörr med tvärslå. Jag har väl gjort ett tiotal dörrar med grundklotsen sedan jag köpte den. Senast jag använde den var när jag timrade en bastu för några år sedan.

Det finns ju moderna fräsar man kan använda istället: Vroooom säger det bara så är det klart.

Men jag föredrar den här. Det är mycket roligare att hålla på. Och eftersom jag nu inte haft tillgång till elektricitet… Jo, jag har faktiskt köpt ett litet elverk och en bandsåg som jag har glädje av, men jag använder den sällan eftersom den bullrar. Och så har vi solceller så man kan ha läslampor och ladda iphonen. Ja Gud så modern man har blivit, det är inte klokt!

Men det är något speciellt med att jobba med gamla verktyg. Grundklotsen har existerat så jäkla länge. Man är bara en kugge i en lång tradition. Den är så fint gjord, så exakt. Och den ligger så fint i händerna. Man har fantastiskt bra kontroll. Det är det som gör att den är så härlig. Har man maskiner överallt blir man lat, men grundklotsen, den gör att jag förblir ung.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!