Gör det själv

Fläta en halmhatt

Rusta dig med lite envishet. Det kan ta en stund att få till handgreppen. Men samtidigt ger halmhattsflätande en fin nära slöjden-upplevelse, säger Anna Fabler som berättar och visar hur hon själv gjorde.

Foto Nicke Johansson
31 maj 2017

Du behöver

Långa strån av råghalm (kan exempelvis köpas via Halmens hus)
Lång spetsig nål
Lintråd
Klädnypor
Sprayflaska med vatten
Balja
Diskhanddukar
Långa påsklämmor
Sax
Sysax
70 cm vävt bomullsband, ca 4 cm brett

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Gör så här

  1. Halmstråets delar från axet och nedåt kallas topp-, mellan- och rotstrå. Mellan varje strådel finns en led. Den vill du inte ha med när du flätar, utan klipp med vass sax så nära lederna som möjlig, och dra bort eventuellt stråfnas (hölster). Jag brukar klippa på snedden, då blir det lättare vid skarvningen längre fram. Till hattflätning rekommenderas ofta halmens mellanstrån, men jag kan tycka att flätan blir för grov då, och experimenterar med både rot- och toppstrå.
  2. När stråna till flätan är klippta och rensade så läggs de i blöt. Då blir de mjukare och mer lättböjda. Jag virar in dem i en ren diskhandduk, sköljer »paketet« i ljummet vatten och låter det ligga så i en balja i ungefär en timme.
  3. Flätan består av sju strån, och till en hatt med kulle och litet brätte behövs cirka tio meter. Flätningen är enkel för den som lärt sig, men som nybörjare kan det ta några försök innan du blir nöjd. Se detaljbilderna som beskriver flätmomenten och prova dig fram med strånas olika grovlekar. Här är det som med stickning, resultatet påverkas av om du flätar hårt eller löst.

    Från och med bild 6 börjar du med ett ytterstrå, där man har fyra strån, med att vika det över ett och under två. Därefter ytterstrået på motsatta sidan, över ett och under två, omväxlande från höger till vänster. När du skarvar sticker du ett nytt strå i det som håller på att bli för kort. Behöver du ta en paus sätter du klädnypor om de tre respektive fyra flätstråna. Lägg även en fuktig diskhandduk över arbetet så håller sig stråna mjuka.

  4. När flätan är ungefär fem meter lång börjar du sy kullens platta. På det sättet arbetar du materialsmart och använder inte mer än du behöver eftersom du syr och flätar samtidigt. Före sömnadsmomentet pressas flätan platt med en träkavel mot ett hårt underlag. Måtta fem till sex centimeter av flätan och böj den runt sig själv. Sy ihop med lintråd och »osynliga« stygn, korta på utsidan men längre på insidan. Det är viktigt att halmen är riktigt fuktig. Ibland behövs lite hjälp av varm ånga. Den får du genom att koka upp vatten i en kastrull och hålla hatten över. De första böjarna brukar jag fixera med hjälp av långa påsklämmor, för att sedan ta bort dem och pressa kullens platta med medelvarmt strykjärn. Ha alltid en våt trasa mellan halm och strykjärn! Och återigen: Pressa mot hårt underlag.
  5. När kullens platta är klar mäter du med jämna mellanrum på den som ska ha hatten så att den blir lagom stor (här tolv centimeter på bredden). Att sy en halmhatt är som att skulptera; samtidigt som du flätar och syr formar du materialet med finger- och handkraft. Blöt halmen med ljummet vatten från sprayflaskan, ånga, pressa och hatten växer långsamt fram ur händerna. Sträcker du flätan när du syr gör du formen mindre, trycker du ihop den blir den större. Det underlättar såklart att ha en hatt- eller perukstock att pressa mot. Tänk på att halmen krymper när den torkar. Det är alltså bra om den nygjorda hattkullen är något tajt, då sitter den som en smäck när den är helt torr.
  6. När kullen känns klar trycker du ihop flätan samtidigt som du syr. På så vis blir hatten vidare och brättet tar form. På min hatt kom brättet till slut att bli sju centimeter brett. För att avsluta läggs flätänden under föregående lager och sys fast över alla stråna. Ånga, pressa och frisera bort eventuella skarvstråtoppar med en vass, spetsig sax.
  7. Ett svettband i kullen gör hatten skönare att bära och enklare att hålla fräsch. Det kan tas bort och tvättas. Mät huvudets omkrets, sy ihop bomullsbandet (sömmen monteras mitt bak), och fäst i kullen med nål och tråd. Vill du lyxa till det syr du ett svettband
    i läder. Jag handtryckte även hattstorleken på bandet: snyggt och praktiskt. Nu har du en egentillverkad stråhatt!

Halmhatt på en hattstock.

31 maj 2017

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

För dig som älskar att sticka

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!