Blivande Mästare

Emma Nordström – Gör markarbetet

Text Malin Vessby
Foto Lina Alriksson
25 mars 2015

Efter tre säsonger som trädgårdsmästare på Läckö slott i Vänern har Emma Nordström precis flyttat till Småland. Istället för att jobba i barockslottets köksträdgård, ska hon nu stötta stadsbor som vill odla. Växjö marknadsför sig som Europas grönaste stad och vill växla upp på grönskeplanet.
– Ja, jag hoppas att beslutsfattarna lever upp till visionerna och förstår vilken tillgång de har i den gamla kulturmarken mitt i stan, säger hon och påpekar att ytan är så stor att den kan plöjas med häst.
– Det var just storleken som lockade mig. Att få jobba med riktig jord mitt inne i Växjö.

Vill du läsa hela artikeln?

Just nu får du tillgång till hela vår nya sajt helt gratis. Allt vi behöver är din e-postadress.


Tidigare var hon skeptisk till stadsodling. I den såg hon mest en längtan efter snabba lösningar och jord som lyfts ur sitt kretsloppssammanhang för att utan eftertanke placeras ut i asfaltsdjungeln.
– Jag kan förundras över att odling ofta förknippas med att lassa in en pallkrage i bilen, slänga med en påse planteringsjord och peta ner några fröer. Men då köper man torv, inte ett myller av liv, säger hon, för dagen med jord både på fingrarna och i ansiktet.

Idag ser hon också det starka engagemang som finns inom den växande stadsodlingsrörelsen och konstaterar att man kommer långt med hjärta och vilja.
– Men vi har tappat mycket av hantverkskunskapen idag. Förr tog man vara på de resurser man hade, gjorde sin kompost, använde sin dynga.

Det är erfarenheter hon vill återerövra och sprida. Därför handlar också hennes snart avslutade examensarbete från trädgårdsmästarutbildningen på Da Capo i Mariestad just om jord.
– Idag får sällan de långsamma processerna plats, de som snarare ger kvalitet än kvantitet. Men jord är ingen quick fix. Jag vill införliva det tänket i den vanliga världen.

25 mars 2015

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Följ @hemslojd på Instagram

Låt oss inspirera dig!

Få Hemslöjds digitala nyhetsbrev gratis i din mailbox.
Jag godkänner att Hemslöjd sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.
Här kan du läsa vår integritetspolicy