Gör det själv

Dopp i det blå

Tekniken är urgammal: Att vika, vecka, doppa och färga fram mönster. Här gör vi det med papper. Vi har lånat tipset från Hemslöjdens förlags senaste bok, Papper och stygn av Monica Langwe.

Text Monica Langwe
25 maj 2016

DU behöver:

Tunt starkt papper
Karamellfärg i önskade kulörer
Små skålar eller koppar
Hårtork

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Gör så här:

Steg 1. Välj papper. Ta inte ett alltför stort ark. Färgen kan då ha svårt att tränga igenom den hopvikta bunten. Vik papperet som ett dragspel.

Steg 2. Vik dragspelet i sin tur som ett dragspel. För bästa resultat, lägg bunten under en tyngd över natten.

Steg 3. Förbered önskat antal färgbad. Här får du prova dig fram till vad just du tycker är vackert. Jag tycker det blir fint om man har något bad med svag färg och något eller några med lite starkare färg. Det blir lite som att måla akvarell. Börja alltid med den svagaste färgen. Färga genom att doppa mer eller mindre av hörn eller sidor i enbart den svagaste färgen. Lägg den nydoppade bunten på en bit papper för att torka lite. Vik sedan försiktigt upp arket och torka det ordentligt med hårtork.

Steg 4. När arket är torrt viker du ihop det igen i samma veck och doppar det i ett starkare färgat bad. Gör om proceduren tills du är nöjd, se bara till att papperet är torrt innan du doppar det på nytt. Du kan också välja att inte vika det på samma ställen som tidigare. Du kan doppa hörnen eller långsidan olika mycket i olika omgångar.

Steg 5. Lägg de torra arken i press över natten.

Tips: Försök hålla färgerna rena och blanda inte för många med varandra. Pröva att bryta en färg med väldigt lite av en annan färg så att bara små skiftningar uppstår. Ha gärna ett testark till hands att provdoppa, så du snabbt kan se resultat av en blandning.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

25 maj 2016

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!