Livet i jurtan

Det bästa köket i världen!

Magnus Ekenhjärta berättar om livet i skogen och om att ha ett utekök.

Text Liv Blomberg
Foto Sara Mac Key
3 oktober 2022

»Första gången jag klev in i en jurta blev jag helt tagen. Den är så harmonisk med tydlig mittpunkt. Du hör vinden och regnet och ser ljusets växlingar genom taköppningen. Du är skyddad men inte avstängd från elementen.  Jag visste direkt att så ville jag bo.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Nu har jag testat i sex år och kan säga att det går utmärkt att bo i jurta året om. Men det passar inte alla. Det är väldigt arbetskrävande.

Min livsstil är kanske extrem jämfört med andras men jag är inte på något sätt extrem i synen på hur man bör leva. Jag är inte självförsörjande och även om jag inte har el eller rinnande vatten här, så har jag tillgång till det i ett hus en bit bort och kan tvätta, duscha och ladda batterier. Jag vill vara nära naturen men är inte emot teknik.

Det första jag byggde var jurtan – sen uteköket.

Det är det bästa köket i världen! Jag skulle helst mysa i det året runt, men nu bor vi ju inte vid Medelhavet, så vintertid lagar jag mat inne i jurtan, på en vedeldad kamin.

Den har bara plats för ett kokkärl, så då blir det grytor, gröt och soppor. Det passar bra när det är kallt. Men så fort det går är jag ute igen. Då blir maten därefter. Mer grönt förstås och mer varierad; det är större ytor att jobba på i uteköket, så jag kan ta ut svängarna.

Jag har två gasplattor och byter gasolen kanske en gång om året. Det är enkelt och billigt och går fort att laga på gas. Mitt lilla kylskåp byggde jag i våras. Det har dubbla väggar i plywood med tjock frigolit emellan som isolering. Kylan åstadkommer jag med kylklampar. En enkel konstruktion som räcker gott för mina behov.

För den som vill bygga ett utekök är mitt tips:
Sätt upp ett tak och inred under det med det du har, hittar och gillar. Sen är det bara att köra!«

3 oktober 2022

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!