Petra Mikaelsson Hafredal kände att hon började få ont. Sedan några år tillbaka drev hon ett garnföretag och de tunga lyften tog ut sin rätt. Hon var en av få på marknaden som jobbade med melerade och spräckliga härvor, och hon hade specialiserat sig på att handfärga garner. Återförsäljarna fanns i Nederländerna, USA och Kanada, resten sålde hon via sin webbshop.
Den stickande yogin
Repetitivt, meditativt, här och nu. Likheterna mellan yoga och stickning är bitvis slående. Den insikten har varit livsavgörande för Petra Mikaelsson Hafredal.
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här

Men att stå och färga garn stora delar av dagarna var inte nådigt för varken nacke eller ländrygg. Samtidigt brottades hon med klimakteriebesvär och ägnade en hel del tid åt att oroa sig för sina fem tonårsbarn.
– Stickningen har alltid hjälpt mig att hantera livets upp- och nedgångar, och tidigare hade jag kunnat sitta sex timmar i sträck, men nu fick jag ont i nacke, axlar och rygg efter bara en halvtimme, säger Petra Mikaelsson Hafredal.
Hon insåg att hon stod inför ett vägval. De handfärgade garnerna sålde bra, men om hon skulle behålla företaget behövde hon anställa någon som hjälpte henne med tunga lyft och andra slitiga arbetsmoment. Eller skulle hon avveckla verksamheten och ägna sig åt något helt annat? I så fall vad? Företaget var ju hennes bebis.
– Mitt i allt det där bestämde sig min man för att skicka iväg mig på en weekend i ashtangayoga. Han trodde att det kanske var något sådant jag behövde just då, säger Petra Mikaelsson Hafredal.
Ashtangayoga är en av de mest fysiskt krävande formerna av yoga och det skulle visa sig att alla som anmält sig till tredagarskursen var vana utövare som praktiserade flera dagar i veckan. Petra Mikaelsson Hafredal hade förvisso erfarenhet av yoga sedan tidigare, men efter ett uppehåll kände hon sig ringrostig.
Efter första dagen kom hon hem med en klump i halsen och konstaterade att det där hade varit något av det värsta hon gjort. Hennes man blev förskräckt över att ha gett bort en present som hon inte uppskattade. Men hon gick tillbaka – och det vände.
– Det var något som hände där med så många kvinnor i samma rum som delade samma andetag. Yogan kräver att man är i stillhet och vågar titta inåt. Plötsligt var jag öppen som ett såll. Efteråt fortsatte jag att yoga hemma och grät mig igenom tre månader på yogamattan, säger Petra Mikaelsson Hafredal.

Hon insåg att hon hade hittat fram till något viktigt. Kanske var det yoga som hon skulle ägna sig åt om dagarna?
Idag är Petra Mikaelsson Hafredal utbildad till både ashtangayoga- och yin yoga-lärare. Sedan något år tillbaka driver hon en yogastudio i Eksjö i Småland tillsammans med en kollega. Garnföretaget är avvecklat, hon kom fram till att det var dags.
– Oavsett om du håller i ett par stickor eller sätter dig på yogamattan går du in i dig själv. Så om du har ett behov av att stilla tankarna tror jag att både stickning och yoga kan erbjuda samma slags avlastning för huvudet, säger hon.
Hon har också noterat att yoga och stickning tenderar att locka ungefär samma folk. Oftast kvinnor, men i alla möjliga åldrar. Och hon ser flera likheter mellan praktikerna. Både stickning och yoga är rytmiskt och repetitivt. Dessutom är ett meditativt element centralt.
Den spaningen är hon inte ensam om, vilket snabbt avslöjas efter en googling på kombinationen yoga och stickning. Till och med Albert Einstein lär ha stickat för att rensa skallen. Men den ena teknikens nackdelar, verkar också ge vind i seglen för den andra. När kroppen ömmar från stickning tycks allt fler vända sig till yogan.
– Jag har själv hållit kombinerade sticknings- och yogaretreat. Då kan man yoga på morgonen och sedan sticka och äta tillsammans innan man yogar lite till. Yogan öppnar upp människor, och när de sätter sig och stickar tar det inte lång tid innan de börjar dela med sig av sina liv till varandra. Båda praktikerna kan vara väldigt sociala. Stickkaféer är också bra exempel på det, säger Petra Mikaelsson Hafredal.
Faktum är att det finns en rad hälsofördelar med både yoga och stickning. Forskning från Karolinska institutet i Stockholm visar till exempel att yogan kan hjälpa patienter med utmattningssyndrom. Fem månaders yogabehandling hade bättre effekt än både kognitiv terapi och mindfulness. En forskningssammanställning från amerikanska National Center for Complementary and Integrative Health slår fast att yoga kan lindra migrän, spänningshuvudvärk och smärta i ländrygg och nacke. Yogan medför också positiva effekter för bland annat sömn, mental hälsa och balans. Forskningsfältet är samtidigt förhållandevis nytt, och en försvårande faktor är att yogan är så bred och rymmer vitt skilda stilar. Några fokuserar på styrka och balans, andra på återhämtning.

En som istället dykt djupt ner i stickningens hälsoeffekter är Joanna Nordstrand vid Göteborgs Universitet. Sedan tidigare finns det gott om forskningsrön som visar på positiva effekter av hantverket, hur stickningen exempelvis kan ge lägre puls, sänkt blodtryck och färre stresshormoner. I en studie kunde Joanna Nordstrand också visa att stickningen bidrar med lugn och struktur vid psykisk ohälsa. Arbetet genomfördes tillsammans med kollegorna Birgitta Gunnarsson och Greta Häggblom Kronlöf.
– Någon berättade att hon tog med sig stickningen in i väntrummet på sjukhuset för att lindra sin ångest. Vi mår bra av att skapa något. Att tillverka en mössa kan också stärka självförtroendet. Man kanske har svårt att få ihop livet, men då kan stickningen vara det som gör att man börjar tro på sin egen förmåga igen, säger Joanna Nordstrand.
Hon har en bakgrund som arbetsterapeut, och förskriver bland annat hjälpmedel och hjälper till med bostadsanpassningar för att få människors vardag att gå ihop. Oftast stöttar hon människor med psykisk ohälsa och långvarig smärtproblematik.
– En del vill sticka så komplicerade mönsterstickningar som möjligt för att koppla bort jobbiga tankar. Om de ägnar sig åt vanlig slätstickning utan mönster kan de göra annat samtidigt och de jobbiga tankarna kan tränga sig på. Svårare stickningar kräver mer fokus och då får man en slags paus från allt annat, säger Joanna Nordstrand.

Hon ser en potential i stickandet som hon tycker att hälso- och sjukvården bör ta vara på. Numera går det till exempel att få träning på recept, men alla uppskattar inte att träna. Vad skulle hända om patienter fick stickning och andra skapandeaktiviteter på recept? Det är i alla fall värt att prova, tycker hon.
– Många beskriver en enorm glädje i att sticka. När allt annat är skit har de i alla fall stickningen.
För en del kan det vara det enda som fungerar. Stickningen är dessutom väldigt tillgänglig, det går att ta den med sig överallt och de flesta lärde sig att sticka när de gick i skolan, säger Joanna Nordstrand.
Tillbaka i Eksjö konstaterar Petra Mikaelsson Hafredal att såväl yogan som stickningen varit helt nödvändiga för henne. Men efter att hon lade ner sitt garnföretag lät hon stickorna vara i åtminstone ett halvår.
– Jag var så trött på det! Särskilt på att sticka för sociala medier och välja mönster efter vad som skulle gå hem på Instagram. Det är först nyligen jag har börjat tycka stickning är kul igen. Det är härligt att slippa färga garner och att numera bara köpa in det jag själv ska använda. Och det är helt okej att sticka allt i brunt, för jag behöver ändå inga likes! säger hon.

För några veckor sedan såg hon en fin kofta på ett yogaevent i Malmö. Hon bad om att få fotografera den och räknade maskorna så att hon kan göra en likadan. Till vintern ska hon också sticka nya strumpor.
Petra Mikaelsson Hafredals Instagramkonto heter numera »Yarns and yoga« och kombinerar båda världarna. I dag delar hon med sig av lite av varje, beroende på vad hon känner för. Hon har också en Youtubekanal med samma namn.
– Yoga är fantastiskt för mental hälsa. Den har räddat mig lite, det måste jag faktiskt säga. Och innan det gjorde stickningen samma sak, säger Petra Mikaelsson Hafredal.
Stickningen har dessutom fördelen att du både får tid för dig själv och är tillgänglig för, exempelvis, barn som behöver en under uppväxten. Den ger egentid, men utan att barnen känner sig avskärmade, påpekar Petra Mikaelsson Hafredal och fortsätter:
– Jag tycker det finns ett djup som inte bara handlar om att, i stickningens fall, producera saker eller inom yogans, att bli vig. För mig har det handlat mycket om att gå inåt och att söka något annat än bara det ytliga. Och det tycker jag är viktigt.