Gör det själv

Virka för våren!

För alla som är sugna på en trasmatta men inte har plats för en vävstol hemma har Anna-Lisa Persson en lösning: virka mormorsrutor av mattrasor! Rutorna sys ihop till den storlek du vill och blir en perfekt matta på balkongen, altanen, eller var du vill.

Text Anna-Lisa Persson
Foto Ylva Sundgren
27 mars 2013

Mormorsmattan består av vanliga mormorsrutor virkade av mattrasor. Det är hur lätt som helst att virka rutorna när man väl kommit igång – och då kan det faktiskt bli riktigt svårt att sluta! Jag har blandat trikåtrasor och trasor i bomullsväv. Det är dock lite lättare både att virka och sy i trikåtrasor. Smalare trasor är lättare att virka i än breda.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Den här mattan är kvadratisk och består av 36 rutor som är cirka 25 centimeter stora. En mormorsmatta kan varieras i all oändlighet. Du kan förstås göra en mindre matta av färre rutor. Den kan också byggas på efter hand, om andan faller på eller storleken på balkongen växer. Och får du en ruta över kan du alltid göra en fin stolsdyna av den.

Du behöver

Mattrasor i olika färger. Mina var 1,5–3 cm breda beroende på kvalitet.
Virknål som är tillräckligt stor, jag använde storlek 8.
Nål och tråd, att sy ihop de färdiga rutorna med. Jag använde förstärkt sytråd och sydde med den dubbel.

Gör så här

Dessa mormorsrutor består bara av 3 varv. Självklart kan man med samma princip virka hur många varv som helst. Tycker du beskrivningen är svår att följa är ett tips att söka på internet efter videor.

Lägg upp 6 luftmaskor. Slut till en ring med 1 smygmaska.

När första varvet är klart börjar du om med nästa färg i ett av hörnen.

Varv 1. Börja med 2 luftmaskor (motsvarar 1 stolpe). Virka 2 stolpar runt ringen. * Virka 3 luftmaskor, (detta blir ett hörn). Virka 3 stolpar runt ringen. Upprepa från * 2 gånger. Du har nu 4 grupper med stolpar. Avsluta med 3 luftmaskor och fäst med en smygmaska i 2:a maskan i varvets början. Nu har du gjort den innersta ringen. Ta av trasan och byt färg. (Lösa ändar fästs i slutet)

Varv 2. Börja virka runt en av luftmaskbågarna i ett hörn på föregående varv. Virka 2 luftmaskor (motsvarar 1 stolpe) och 2 stolpar runt luftmaskbågen. Fortsätt med 3 luftmaskor och 3 stolpar i samma luftmaskbåge som den tidigare stolpgruppen. * Virka 1 luftmaska följt av 3 stolpar i nästa hörn och sedan 3 luftmaskor och 3 stolpar i samma hörn. Upprepa 2 gånger från *. Nu har du 2 stolpgrupper i varje hörn. Avsluta med 1 smygmaska i 2:a maskan i varvets början. Ta av trasan, byt färg.

Varv 3. Börja virka runt en av luftmaskbågarna på föregående varv. Virka 2 luftmaskor (motsvarar 1 stolpe) och 2 stolpar runt luftmaskbågen. Virka 3 luftmaskor. * Virka 3 stolpar i samma luftmaskbåge som den tidigare stolpgruppen. Virka 1 luftmaska och 3 stolpar i nästa luftmaskbåge. Fortsätt med 1 luftmaska, 3 stolpar i hörnet och 3 luftmaskor. Upprepa 2 gånger från *. Avsluta med 1 smygmaska i 2:a maskan i varvets början. Ta av trasan.

Tre varv räcker, men virka rutorna så stora du vill.

Montering

Använder man olika trasor blir rutorna lite olika i storlek. Är skillnaderna inte alltför stor går det lätt att dra i rutorna vid monteringen så att allt passar ihop. Fäst lösa trasor på baksidan med nål och tråd.

Jag valde att montera fyra rutor åt gången. Självklart kan man göra som man vill. Jag sydde ihop dem från avigsidan med vanlig kastsöm och cirka 7 mm stora stygn.

27 mars 2013

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!