Gör det själv

Varde ljus

Lys upp i mörka tider. Stöp dina egna ljus. Karin Edlund berättar i ord och bild om hur hon gjorde senast.

Text Karin Edlund
Foto Karin Edlund
2 december 2024

Du behöver

Stearin och bivax
Ljusvekar
Pinnar att hänga vekarna över
Stor kastrull + stöpkärl
Lös kokplatta + pall
Omrörningspinne
Skyddspapper till golvet
Maskeringstejp
Sax
Muttrar

Ev. en extra kastrull + bunke att smälta vax i för påfyllning i stöpkärlet.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Några tips innan du börjar

Släpp alla illusioner om att du ska kunna diska rent kastruller och bunkar frånstearin efteråt – det är i princip omöjligt. Från och med nu har du särskilda ljusstöpningsbunkar!

Ljusvekar säljs i olika varianter beroende på ljusens tänkta diameter och valet av ljusmassa. Välj en veke för stearin till den här blandningen.

Jag använde en blandning av stearin och bivax, i proportionerna 2 delar stearin till 1 del bivax. För att beräkna åtgången måste man lägga ihop det vax som krävs för att fylla stöpkärlet + det som går åt till själva ljusen. Jag brukar väga ett ljus av den storlek som jag vill stöpa och uppskatta hur mycket som kan gå åt. Som exempel gick det åt 22 kg av den här blandningen när jag stöpte mina 218 ljus som var 24 cm långa och ca 2 cm i diameter, inklusive vaxet till stöpkärlet. För att ljusen ska bli raka knöt jag en mutter som tyngd i änden på varje veke.

Ganska pilligt, men väl värt besväret. Jag stöpte ljusen i par genom att lägga vekarna över breda pinnar, men du kan lika gärna knyta vekarna en och en på en stadig blompinne t ex.

Stöpkärlets vidd och djup avgör hur långa ljusen kan bli och hur många du kan doppa i taget. Det går att köpa särskilda stöpkärl, men en stor konservburk funkar också bra. Den fylls med vax och ställs i vattenbad i en stor kastrull som i sin tur står på en kokplatta. Vattnet ska hållas varmt under hela stöpningen för att vax och stearin ska förbli rinnande. Lägg några muttrar som distans under stöpkärlet så att
det inte blir för hett i botten. Med en lös kokplatta på en pall stående mitt på
golvet får man bra arbetshöjd.

Under stöpningens gång behöver ljusen en ställning att hänga på. Det kan vara ett par stolar som ställs med lämpligt mellanrum och två kvastskaft som man lägger över ryggarna. Mellan de två skaften kan ljusen hänga fritt. OBS! Fäst ribborna ordentligt.

Förberedelser

Täck golvet med skyddspapper. Väg upp vaxblandningen i stöpkärlet, ställ det i kastrullen och fyll sedan på med kokande vatten i kastrullen. Fyll på vax allt eftersom det smälter tills nivån når ca 2 cm från kanten. Bestäm längden på ljusen och lägg
till knytmån för muttern och pinnen. Ljusets längd + 12 cm är lagom. Vill du stöpa ljusen i par så dubblar du det måttet. Klipp till vekarna och knyt en mutter i änden på varje veke. Fäst dem på pinnarna och häng dem på ställningen (bild 1 & 4).

Stöpningen

Vekarna doppas i tur och ordning. När du doppat en rad färdigt börjar du från början igen och fortsätter så tills stearinlagren blivit så många att ljusen fått önskad tjocklek. För mig blev det 25 dopp totalt. När vaxnivån sjunkit i kärlet tillsätter du mer vaxblandning och låter det smälta, eller så fyller du på smält vax från ditt kärl vid sidan om.

Under det första doppet håller du vekarna nere i vaxet i ca 10 sekunder så att veken mättas (bild 2). Övriga dopp görs lugnt men bestämt i en mjuk rörelse ner och upp. Efter ca 6 dopp kan du klippa bort muttrarna. Trimma också med jämna mellanrum av den lilla droppen som bildas i botten av ljuset, annars blir ljusen till slut spetsiga i botten (bild 3)

När du doppat färdigt låter du ljusen hänga och stelna helt över natten (bild 4). Vaxet i stöpkärlet kan du spara och använda på nytt vid nästa stöpningstillfälle.

2 december 2024

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

För dig som älskar att sticka

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!