Gör det själv

Vanten från kriget

Under krigsvintrarna i början av 1940-talet stickades hundratusentals värmande plagg till soldaterna i fält. Hemslöjd bad »2stickare« – Madelaine Jansson och Lotta Bengtson – att provsticka en av dåtidens gevärsvantar.

Foto Per Björklund
3 april 2019

Vintern 1939 härjade vinterkriget i Finland och Sverige rustade vid gränserna. Samtidigt slog en extrem kyla klorna i landet. Soldaterna frös och tidningar fylldes med uppmaningar om att sticka värmande plagg. Kronprinsessan Louise tog ledningen. Hennes gåvokommitté för neutralitetsvakten tog fram mönster i samråd med försvaret. Instruktioner för scarves, muddar, hjälmskydd, pullover, fingervantar, brynjor och gevärsvantar publicerades i dagstidningar över hela landet.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Uppmaningen gav eko i slott och koja. Stockholms evangeliska predikantförbund förklarade att det till och med gick bra att sticka på söndagar. Syföreningar, kvinnogillen, folkskoleklasser och sanatoriepatienter greppade garnet. »Telefonister i Söderhamn ha sänt in flera knäskydd och frikostigt med cigaretter i varje par« skrev Söderhamns tidning i februari 1940. Många passade också på att skicka med en hälsning till mottagaren, ofta med en adress att svara till.

Trelleborgstidningen återberättade i april 1940 en historia ur livgrenadjärernas fälttidning: »Flera grenadjärer ha nappat på den förtjusande lilla kroken och befinna sig nu mitt uppe i en korrespondens, som från att ha avhandlat strumpors och magvärmares praktiska problem övergått till att handla om livets mening, kärlek, heminredning och matlagning.« Tidningen citerade också en nyförlovad korpral som »bokstavligen fastnat i garnet«:

»Man måste betrakta det som en underbar ödets skickelse att min fästmö kom att sticka dessa synnerligen varma plagg just för mig trots att hon vid tiden för stickningen i fråga icke hade någon aning om att jag fanns till«, säger korpralen och lägger till att om inte allt slår fel får hon redan nästa år sticka raggsockor av betydligt mindre format.

Under gåvokommitténs första år – från december 1939 till december 1940 – fick man in 367 545 stickade plagg, varav 49 735 par vantar. Här kommer nu en stickbeskrivning på sådana. De är utformade för att vara lättillverkade och stickas därför på raka stickor och sys ihop med en söm i sidan. Vill du hellre sticka på strumpstickor fogar du ihop maskorna till en ring efter första varvet. Mönstret är gjort för en manshand och ger en riktigt stor vante. För den som inte använder gevär passar modellen också bra som cykelvante och kan göras om till smartphonevante med hjälp av ledande tråd.

Du behöver:

  • »2stickare« har använt ett ullgarn som heter Peer Gynt. Det går bra med ett annat ullgarn med cirka 200 m/100 gram. Garnåtgång cirka 125 gram till ett par vantar. Originalmönstret föreskriver grått och gråbrunt för armén och blått för flottan och flygvapnet.
  • Stickor 3,5 och 2,5
  • Garnnål

Gör så här:

  1. Höger och vänster vante stickas likadant. Lägg upp 56 maskor på stickor 2,5. Hela vanten stickas i resår, varannan rät, varannan avig maska.
  2. Efter 10 centimeter, byt till stickor 3,5. Sticka 12 centimeter.
  3. Sätt av 8 maskor i början och slutet av varvet på två nålar och fortsätt att sticka de 40 mittersta maskorna i 8 centimeter.
  4. Avsluta en halva i taget: Sticka till mitten av varvet, 20 maskor, och sätt av de 20 övriga på en nål. Fortsätt sticka resår fram och tillbaka över de 20 maskorna och maska av de 5 maskorna närmast mitten på vartannat varv, tills inga maskor återstår (totalt 4 gånger). Sticka avslutningen på den andra halvan på samma sätt.
  5. Vik vanten dubbel och sticka pekfingrets 16 maskor fram och tillbaka i 10 centimeter. Trä garnet genom maskorna på det sista varvet och dra till så att toppen dras samman.
  6. Lägg upp 5 maskor till tummen. Öka 1 maska på varje sida vartannat varv tills det blivit 17 maskor. Sticka 8 centimeter. Avsluta som pekfingret. Passa in tummen med början 10 centimeter från uppläggningen. Sy samman vanten.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!