Gör det själv

Välj oron!

Sugen på en takkrona till jul? Leta fram pappersspill och fina tygbitar. Lotta Glave tipsar om hur du gör en oro. Vi har lånat texten från Julboken från Hemslöjdens förlag. Fotograf är Thomas Harrysson.

Text Lotta Glave
Foto Thomas Harrysson
25 november 2015

DU BEHÖVER

Material:
Metallring av grov metalltråd eller ring från gammal lampskärm
Tygremsor
Pappersbitar
Halmstrån och/eller sugrör
Pärlor
Stark tråd, exempelvis pärltråd eller knyppelgarn av lin
Hobbylim

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Redskap:
Avbitare
Sax
Nål

Gör så här

Knipsa loss en metallring från en gammal lampskärm med en avbitare. Det blir en utmärkt stomme. Eller använd en grov metalltråd och forma den till en ring i lämplig storlek. Stommen på bilden är 18 centimeter i diameter. Om metalltråden är tunn kan
du vira den flera varv och tvinna in trådändarna på slutet.

Du har säkert pappersspill eller tygrester hemma som skulle göra sig fint i en oro. Exempelvis glansiga godis-papper, tapetremsor eller julklappspapper.

Klä stommen med klippta tygremsor, ca två centimeter breda, som du virar runt den. Fäst början och slutet på varje remsa med lite lim. Vill du ha en kraftigare stomme kan du vira remsor ytterligare ett varv ovanpå det första lagret.

Förbered materialet till girlangerna. Om du tänker använda halmstrån, bör du lägga dem i vatten i några timmar innan du klipper dem i önskade längder. Torra halmstrån flisar sig annars lätt när man kapar dem. Klipp sedan halmen i lagom stora bitar. Halmstråna i takkronan på bilden är ca två centimeter långa. Vill du istället använda sugrör, kan du klä in dem i mönstrat papper. Klipp en tunn remsa i sugrörets längd, ca tre centimeter bred. Stryk lim på baksidan av pappret och rulla försiktigt in sugröret i det. Klipp sedan önskade längder av sugrören när limmet torkat. Klipp dessutom en drös med fina femkronestora pappers- och tygbitar.

Mät upp tråd i den längd du vill att girlangerna ska vara. Lägg till tio
centimeter till fäste och upphängning. Trä sedan girlangerna – det är ungefär som att göra ett långt halsband.

Börja med att knyta fast en pärla i änden av tråden som ett litet »stopp«, pärlan ska vara större än hålet i halmstrået eller sugröret. Trä sedan på det material du vill använda: Varva halmbitar med tyg, papper, pärlor och sugrör. Avsluta girlangen genom att knyta fast en pärla också i andra änden på den, för att hålla allt på plats.

Knyt två starka trådar diagonalt från två håll, som ett kors över stommen, så att kronan kommer att hänga stabilt och rakt. Knyt fast girlangerna på stommen, på jämnt avstånd från varandra. Klipp bort eventuella utstickande trådar.

Klart.

Häng upp! ­

Läs mer om Julboken här.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

25 november 2015

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.