Gör det själv

Vakta eggen!

Skydda kniven i ett fodral av näver. Emma Dahlqvist visar hur du gör ett eget.

Text Emma Dahlqvist
Foto Sandra Lee Pettersson
3 december 2020

Du behöver

  • 1 bit näver, minst 50 cm lång och 9 cm bred
  • 1 bit färskt trä, ett par cm bredare och längre än din knivsegg
  • Linjal
  • Sax
  • Penna
  • Små klämmor
  • Slöjdkniv
  • Petpinne – en täljd pinne som förenklar flätningen

Gör så här:

Steg 1.

Börja med att tälja ett skydd för knivseggen i färskt trä. Det är ett vanligt inslag i gamla finska knivfodral som jag sett. Det håller kniven på plats och skyddar nävern från att rivas upp av eggen. Jag använde sälg men ta det du har tillgång till. Lägg din knivsegg mot träbiten och rita av formen. Rita även en centimeter runtomkring eggen. Tälj till den yttre formen och tälj ut den inre formen till en några millimeter djup försänkning där knivseggen ska ligga.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Steg 2.

Skala av det yttersta vita lagret på din näverbit. Rita upp och klipp ut sex stycken remsor som är 1,25 cm breda och ca 50 cm långa. Vik fyra av remsorna på mitten med den ljusa sidan utåt och fläta samman dem mot den vikta kanten. De ska tillsammans bilda en romb och flätas i tuskaft (ömsom över, ömsom under) på både fram- och baksida. Håll ihop dem med en klämma.

Steg 3.

Börja nu fläta upp väggen. Arbeta från vänster till höger. Vik den främre vänstra remsan rakt ned mot flätningen. Vik därefter den bakre vänstra remsan diagonalt in mot framsidan så att den lägger sig längs med de högra remsorna. Den främre, nedvikta remsan viks nu på samma vis in mot baksidan av flätningen. Vänd på arbetet och se till att den invikta remsan ligger under den högre så att tuskaftsmönstret kvarstår. Upprepa stegen till dess att fodralet mäter 14 cm eller är åtta rutor högt. Peta in det täljda knivskyddet inuti fodralet.

Steg 4.

Nu är det dags att göra den övre kanten på flätningen med hjälp av så kallad tillbakaflätning. Börja från fodralets vänstra sida och vik de två första remsorna ner mot väggen så att de ligger snett över varandra, håll på plats med hjälp av en klämma. Vik därefter ner de två remsorna till höger på samma vis. Ta ändarna på de nedvikta remsorna och fläta in dem i fodralets vägg. Använd petpinnen för att vidga öppningen där remsan ska träs in. Vik ner remsorna på fodralets baksida på samma vis.

Steg 5.

Använd nu de två extra remsorna och fläta in dem i de delar av fodralet som ännu inte har ett dubbelt lager av remsor. Klipp av ändarna som sticker ut.

Steg 6.

Sista steget – en dekorativ detalj. Klipp ut en ny remsa, lika bred som de andra men bara cirka 15 cm lång. Den nya remsan ska flätas över och under de fyra rutor på fodralets mitt som tillsammans bildar en romb. Arbeta från vänster till höger. Fläta in remsan, med den mörka sidan uppåt, under den vänstra rutan i romben. Änden på remsan ska peka diagonalt upp mot vänster. Vik nu in änden så att den pekar diagonalt upp mot höger och lägger sig längs med flätningen. Vik den sedan igen rakt ner så att den lägger sig över den vänstra rutan och en triangelform bildas av remsans ljusa sida. Fläta in änden under den övre rutan i romben. Upprepa mönsterflätningen på rombens resterande fyra rutor så att mönstret bildas. När du är klar klipper du av änden på remsan.

Klart!

 

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

3 december 2020

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!