Gör det själv

Sy en tehuva

Te är en dryck för långa njutningsfulla stunder. En tehuva gör att det håller sig varmt i kannan riktigt länge. Sy den själv! Här visar Anna-Lisa Persson hur du gör en i vadmal med skarvsöm och applikationer.

Text Anna-Lisa Persson
Foto Anders Qwarnström
3 oktober 2012

Min tehuva är inspirerad av pappersklipp och gamla kilmössor. Den består av fem kilar som sytts ihop med skarvsöm. Jag har valt att göra tehuvan i vadmal då ull behåller värme på ett bra sätt samtidigt som vadmal är ett mycket trevligt material för applikation eftersom det inte fransar upp sig.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Min tehuva är 66 centimeter i omkrets. För att minska eller öka kan man lägga till eller dra ifrån en kil. Färre kilar ger en toppigare form och fler kilar en rundare form. Vill man behålla just den här formen får man minska eller öka storleken på kilarna.

Ylle håller värmen bra. Förutom bottentyget i vadmal behöver du vadmal eller kläde i kontrasterande färger till dekoren och till remsor för skarvsöm och kant nertill på huvan.

Jag gjorde även en liten tehuva. Den består av tre mönsterdelar, tio centimeter kortare än den stora mössans kilar. Den lilla huvan är prydd med garnbollar som sytts fast i kantbården, i övrigt är den gjord på precis samma sätt.

Jag sydde en del på maskin. Naturligtvis kan man också sy hela tehuvan för hand. Skarvsömmen kommer mer till sin rätt då. Mönster, utförande och detaljer kan varieras i oändlighet och ingen tehuva kommer vara den andra lik.

Vill du få din tehuva att behålla värmen ännu bättre och ge den en riktigt stadig form kan du fodra den med bordsfilt. Klipp mönsterdelarna på samma sätt och sy ihop dem utan skarvsömsremsa. Sätt fodret i tehuvan. När du syr på kantremsan viks den runt både yttertyg och foder och sys fast genom alla lagren.

Du behöver­

Bottentyg i vadmal, 25 cm x 150 cm
­Skarvsömsremsor i vadmal eller kläde, 5 remsor à 33 x 1,5 cm
­Kantremsa i vadmal, 66 x 7 cm
­Mönstertyg, småbitar av vadmal eller kläde för valfritt mönster och hängare
­Nål och tråd, eventuellt symaskin
­Broderinål
­Sax, gärna en som man kan klippa smått med
Mönster, (pdf)

Gör så här

Klipp ut de fem kilarna i vadmal. Glöm inte att lägga till sömsmån, 5 mm runt om!

Rita det mönster du vill ha. Klipp ut mönstret i papper, rita av det på mönstertyg i kontrasterande färg och klipp så många delar du vill.

Sy fast mönsterdelarna med förstygn på kilarna. Vadmal fransar sig inte vilket gör det inte behövs någon annan söm eller invikta kanter.

Sy fast skarvsömsremsorna längs ena långsidan på kilarna. Lägg sedan de fem delarna räta mot räta och sy ihop dem. I toppen kan det bli tjockt så sy försiktigt med en tjock symaskinsnål eller sy för hand.

(Vill du fodra din tehuva syr du nu ihop fem kilar i bordsfilt och sätter i fodret, aviga mot aviga, i yttertyget.)

Klipp till en kantremsa på 66 x 7 cm (smalare eller bredare efter tycke och smak). Kantremsan på bilden är klippt i ett taggigt mönster.

Vändsy kantremsan mot nederkanten på huvans insida. Fäst sedan remsan med förstygn på rätsidan. Kanten syr man dit för att tehuvan ska bli stabilare och kunna stå för sig själv.

Klipp ut en hängare. Den på bilden är 12 x 2 cm. Dekorera den gärna med något mönster. Sy sedan fast den för hand. (Enklast att göra detta för hand. Det kan vara svårt att sy in hängaren samtidigt som man syr ihop huvan på maskin eftersom det blir väldigt mycket tyg och tungt för maskinen.)

Sen är det bara att njuta! Både av teet och av anblicken av din nya tehuva.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

Sy
3 oktober 2012

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!