Nu ska jag berätta något som det kanske inte är alldeles självklart att ni känner till, något som förblivit en sorts hemlighet för andra än de invigda. Varje vecka samlas stora grupper av unga hormonsvallande, testosteronstinna män i de svenska storstäderna – för att sy tillsammans.
Slöjden på läktaren
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här
Varför? Tack vare fotbollen.
Själv brukar jag mässa om hur just fotbollen är den allra största och mest kraftfulla kulturyttringen som överhuvudtaget finns i världen idag. Inget hörn av planeten, inget samhällsfält lämnas oberört.
När jag nu får möjligheten att skriva i Hemslöjd så innebär det en sorts chans att leda teoribygget i bevis, eller i alla fall argumentera för det.
Kopplingarna mellan hemslöjd och fotboll är kanske inte självklara, men givetvis finns de. Ett centralt inslag i fotbollens läktarkultur är det vi i Sverige kallar tifoverksamhet, det som handlar om att smycka arenorna med flaggor, färger och spektakulära koreografier inför matcherna. Ansträngningen bakom är ofta enorm, alltid ideell och har i förlängningen faktiskt förändrat både tankemönster och beteenden.
Det generella intresset för syslöjd har faktiskt ökat som en direkt konsekvens av inramningen på Malmö FF:s matcher.
När Aage Radmann – lektor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola – skrev sin bok »Supporterlandskapet« kom han i kontakt med en tacksam lärare som redogjorde för hur det generella intresset för syslöjd faktiskt ökat som en direkt konsekvens av inramningen på Malmö FF:s matcher. En stor grupp tonårskillar har numera ett helt nytt intresse för att lära sig hantera en symaskin, att behärska rätt typ av fållsöm för att få rätt snits på tyget till sin stora
tvåpinnsflagga.
Situationen är densamma i landets alla stora fotbollsstäder, men just i Malmö finns det så kallade Supporterhuset. Det är en mötesplats som erbjuder alla intresserade en organiserad form för att sy och måla, klippa och klistra.
12-årige Melker Andersson från Skurup är en av de yngsta regelbundna besökarna, och i vintras berättade han för Ystads Allehanda om den 16 kvadratmeter stora flagga han tillverkat för att hedra Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg.
– Jag fick en symaskin i julklapp och det var vad jag önskade mig. Det kommer att bli mycket flaggmeck under 2018.
En stor del av fotbollens omåttliga popularitet bottnar i att matcherna förblivit en kollektiv upplevelse även under en individualiserad tid. På arenan blir du en självklar del av något större, något gemensamt – och du är inte bara en passiv konsument, utan en aktiv deltagare. För många är spektaklet på läktarna nästan lika viktigt som matchen på planen, och för att det ska bli så bra som möjligt behöver man hjälpas åt.
Den största flaggan som någonsin visats upp på en fotbollsarena var 30 000 kvadratmeter stor, och tillverkades häromåret av anhängare till den uruguayanska klubben Nacional, »El Bolso«.
5 400 frivilliga deltog i arbetet, men ändå tog det dem nästan 18 månader att få den klar. När den fem ton tunga bjässen till sist var färdig krävdes det 400 personer
för att bära den från den hangarliknande tillverkningslokalen bort till arenan. »Al bolso lo hace grande su gente«, lydde den sirliga texten, ungefär »Fansen gör laget bra«. Miljoner människor världen över imponerades, inspirerades – och satte extra fart på sina egna symaskiner.
Hemslöjd på ett annat sätt, hemslöjd på en ny arena. Hemslöjd för det 21:a århundradet.
Erik Niva är sportjournalist på Aftonbladet och fotbollsexpert för Viasat. Han har ett otal gånger utnämnts till årets bästa sportjournalist och även fått Publicistklubbens pris Guldpennan.