Gör det själv

Piffa upp

En jacka med hål i, kläder med oönskade loggor eller bara ett plagg som behöver livas upp. Satsa på att brodera ett märke!

Text Kerstin Neumüller
Foto Ellinor Hall
23 maj 2022

Du behöver:

Nål med stort öga
Broderigarn
Stadigt tyg
Sax
Penna

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Gör så här:

Jag använder ett tätt valkat ylletyg när jag broderar märken eftersom jag tycker att det är skönt att det inte repar upp sig så mycket i kanten, men man kan egentligen använda ett stadigt tyg av vilket material som helst. Tänk på att om du sätter fast lappen på något som behöver kunna tvättas så är det bäst om materialet är likvärdigt med plaggets tyg – annars kan det hända att de krymper olika. En lapp av ylle på ett par träningstajts kommer inte vara så vacker efter en varm tvätt, men på en jeansjacka kan den passa fint eftersom denim bara mår bra av en tvättomgång på ullprogrammet.
Jag har broderat med lingarn 16/2, men egentligen går det bra att använda de flesta garner som består av två eller fler trådar. Om garnet är av lin och luddar sig mycket, som mitt gjorde, kan du vaxa det genom att dra det över en bit bivax några gånger.

Börja med att rita upp ditt motiv på en tygbit. En blyertspenna fungerar fint på vita tyger, så länge du bara ritar där du ska brodera! Det finns märkpennor med borttvättbart bläck i sybehörsaffärer om du vill vara på den säkra sidan.
– Men vänta, måste jag inte ha en sån där broderiram att spänna upp tyget i så att det inte drar ihop sig?

Jo, det kan du använda, men du kan också bara öva dig på att inte dra åt stygnen så hårt. Då behövs ingen ram!

Det finns lika många broderistygn som det finns sandkorn i Sahara men här har
jag bara använt mig av stjälkstygn, som passar bra både till tydliga linjer och till
att fylla i större ytor. När man syr stjälkstygn jobbar man liksom baklänges, man sticker ner nålen en bit framåt på sin uppritade linje och sen skjuter man upp den lite längre bak. (Bild 1 & 2) Resultatet blir en söm som påminner lite om ett rep. När jag vill täcka stora ytor med stjälkstygn syr jag många rader av dem bredvid varandra. Var särskilt uppmärksam när du drar åt stygnet så att det fortfarande ligger lite mjukt ovanpå tyget. (Bild 3) Stjälkstygn har nämligen en särskild tendens att dra ihop underlaget, och är man för hårdhänt hjälper ingen broderiram i världen.

När du är klar med ditt broderade motiv och det kanske trots allt är lite ihopdraget, kan du stryka försiktigt – med mycket ånga – på baksidan av tyget. Sedan klipper du ut märket och syr på det med valfria enkla stygn. Jag föredrar stos-stygn, där man låter tråden löpa diagonalt på arbetets baksida och rakt på tygets framsida! (Bild 4)

Tips! Om du vill brodera på svarta tyger kan du rita upp motivet med
en vit ögonpenna från sminkdisken – fungerar utmärkt.

Fästa tråden:
När du börjar brodera kan du fästa tråden på baksidan genom att göra en
enkel knut på ena änden. När tråden börjar ta slut kan du på arbetets baksida sy en liten ögla runt det sista stygn som du sydde, föra nålen genom öglan och dra åt. Ofta räcker det med en sådan knut för att fästa tråden men ibland kan man behöva göra flera.

Sy
23 maj 2022

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!