Gör det själv

Påta smycken

Att påta är kul och enkelt och ganska beroendeframkallande. Tekniken går snabbt att lära sig men med lite fantasi kan man ta det hur långt som helst. Vi bad Elin Ivre och Vandal göra smycken av påtade snoddar. Resultatet blev en hel liten kollektion eleganta svarta accessoarer, långt från de enkla snoddar de utgick ifrån.

Text Maria Diedrichs
Foto Elin Ivre / Vandal
30 januari 2013

Elin Ivre har tillsammans med duon Vandal (som består av fotograferna Eveline Johnsson och Hanna Richter) gripits av påtningsdjävulen. Under arbetet med de här smyckena påtade de sammanlagt 40 meter snoddar. Det mesta gjordes med ullgarn på påtdocka men för att få olika tjocklek och struktur använde de också skinnremmar, trikåband och fingerpåtning.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Du behöver
­

En påtrulle (finns att köpa på bland annat Sätergläntan)
Garn
Metalltråd
Små bitar av tyg, Elin Ivre och Vandal använde skinn och siden
Krokar och lås till smyckena
Fingerringar (finns att köpa på hobbyaffärer)

Påta så här

För den här typen av påtning behövs en påtdocka. De kan se ut på många olika sätt men oftast är det en liten rulle av trä med hål rakt igenom och med fyra spikar i överkanten. Du använder en påtpinne, en stoppnål eller virknål för att lyfta garnet över spikarna.

Trä garnänden igenom påtdockan. Håll fast garnet under dockan så att det inte åker upp igen. Vira tråden en gång runt varje spik så att det ser ut ungefär som trafikmärket för sevärdhet. Lägg sedan garnet runt utsidan av den första spiken och lyft över den undre öglan med hjälp av pinnen. Fortsätt till nästa spik och gör samma sak. Då och då kan du dra lite i tråden som går genom påtdockan så att snodden matas nedåt.

Gör smycken

Samla de längder av påtat du vill sätta samman. Markera var du vill ha omslaget med hjälp av nålar. Sy ett antal stygn igenom de påtade snoddarna för att de inte ska glida isär.

Linda en liten skinnbit runt det påtade. Se till att säkerhetsstygnen täcks! Sy ihop skinnbiten på baksidan med små kaststygn.

Linda en liten bit siden utanpå skinnbiten. Vik in kanterna. Låt skinnet sticka ut på vardera sidan om sidenet. Fäst sidenet på baksidan på samma sätt som skinnet.

Ta en tunn metalltråd och linda den några varv utanpå skinnet och sidenet. Var försiktig så att tråden inte snor sig. Det finns flera sätt att fästa metalltråden. Enklast är att tvinna ihop ändarna på baksidan, vika ned och stoppa in dem under de lindade varven så att de inte sticker ut.

Ringar

Ringarna är gjorda av en enda påtad längd som viks dubbel och skarvas ihop under omslaget. Sy fast det hela på en ring. Fixera med lite kontaktlim.

Enkelt armband

Klipp till en lagom längd påtat så att det går runt din arm. Skarva ihop snodden till en cirkel och täck skarven med ett omslag.

Halsband

Grunden för halsbandet är en påtad längd som är så lång som hela halsbandet ska vara. Sy ihop den till en cirkel och dölj så småningom skarven under ett omslag. Här har Elin Ivre och Vandal valt ett enklare omslag med bara skinn. Du behöver dessutom två kortare längder som ingår i halsbandets nedre halva. Sy fast varje ände av de två kortare längderna i den långa, så att de tre löper parallellt. De två kortare längderna ska hänga ned aningen längre än den långa för att ge halsbandet mer volym. Täck över båda sömmarna med ett omslag. Samla ihop längderna med ytterligare två omslag där du tycker det blir snyggt.

Halsbandet är gjort av en lång och två kortare snoddar. Modellen heter Caroline Björkgren och frilansar som copywriter och journalist. Hon »modellar« någon gång när projektet är intressant.

Skinnarmband

Vik en påtad längd på mitten, sy ihop och täck skarven med ett omslag. Upprepa tre gånger så att du totalt har fyra »rosetter«. Sy fast dessa på ett skinnband. Använd en tång för att dra nålen rakt igenom rosetten och skinnbandet. Gör ett så litet stygn på rosettens ovansida att det endast syns som en liten prick. Sy fast lås på armbandet så att det går att öppna och stänga.

Örhängen

Börja med underdelen. Ta en påtad längd och forma till ett U. Lägg ytterligare en längd i en oval runt denna. Samla och fäst alla ändar tillsammans under ett omslag. Överdelen är gjord på samma sätt fast upp och ner. Det blir lite pilligt eftersom den inre längden är så kort. I den övre delen fästs öronkrokar med hjälp av en ögla av metalltråd som sticks in i den påtade snodden. Den övre och undre delen sitter ihop med likadana öglor av metalltråd. ­

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

30 januari 2013

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.