På terapisoffan

Slöjdaren Jonatan Malm vill uppmana fler att vända sig till slöjden för terapi. Vi bad honom att lägga sig på sin egenhändigt handhyvlade divan för en analys.

Text Maria Diedrichs
Foto Martin Gustavsson
22 augusti 2018

Vad innebär slöjdterapi eller »folklore therapy« som du kallar det?
– Folklore therapy förvandlar min slöjdverksamhet till en plattform för viktiga samtal. Samtalsterapeuten är en gråhårig, vis och extremt erfaren person som genomskådar dig på det där vänliga, sköna sättet. Låt oss kalla henne Slöjden själv; ett mångtusenårigt förbund mellan människa och natur som skapar lösningar och annat kul utan att sprida död. Jag använder själv ordet folklore som för mig syftar på sedvänjor och kulturformer långt ifrån bourgeoisie och akademi.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration ingår digital läsning!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Vilka diagnoser tror du slöjdterapi kan hjälpa mot?
– Slöjdterapi visar stor framgång i behandling mot Fomo – fear of missing out. I slöjd missar jag inte båten, jag kommer inte sist till festen och jag väljer inte fel middag eller konsert. I slöjden är jag alltid där när det händer. Mitt i. Du kan också gå i slöjdterapi mot narcissism och historielöshet. Slöjden påminner om att det finns en svinlång historia och klär av myten om att människan alltid varit en skövlande ojämlik varelse. Allt har sett annorlunda ut, alltså kan allt se annorlunda ut, alltså kan vi välja en annan riktning för att också få en framtid.

– Huruvida slöjdterapin hjälper mot känslan av otillräcklighet vet vi inte riktigt än, men generellt kan väl sägas att med slöjd i händerna känns det inte som att tiden bara försvinner rakt ut i abstraktion, eftersom varje sekund kommer att finnas kvar i ditt bearbetade material och i dina händer.

– Terapeuten kan också mycket väl få dig att inse att du inte måste vara så jäkla ball och uppfinna nya snurrande hjul för nya marknader alla dagar på året. Tänk att få gråta sig blöt av denna lättnad!

Vad går du själv i slöjdterapi mot? 
– Jag började slöjda för att jag skulle lura kapitalismen med mina egna bruksföremål och min egenodlade potatis. Men plötsligt vaknade jag upp och hade blivit en entreprenör som försökte kränga prylar och tjänster! Det var jag själv som blev lurad. Detta är något intressant att prata om. Och det var faktiskt den insikten som skapade mitt behov av att fylla slöjdverksamheten med annat innehåll än det bokföringen kan mäta.

– Jag kan också lägga mig på divanen såsom den västerländska civilisationen. En mer skadad karaktär får du leta efter. Kapitalismen är en sjuk missbrukare som traumatiserat dem som kommit i närheten och rökt i sängen så hela hemmet luktar förfärligt. Här behövs avancerad terapi för att jag ska förstå konsekvenserna av mitt destruktiva beteende, medicin mot mitt envisa förnekande och hjälp att leta långt bak i minnet. Slöjdterapeuten talar av egen hundratusenårig erfarenhet när hon säger att en annan värld är möjlig.

Vad har slöjden som terapiform gett dig?
– Den har så smått börjat lära mig att i maj månad ska en inte göra annat än att ligga på rygg och se bladen vecklas ut. Att skövlandet och dödandet på jorden inte är en naturlag, utan en följd av mänskliga beslut. Alltså kan vi ta helt andra beslut. Att slöjd absolut kan vara onyttig utan att vara onödig. Inte minst: att samtalet måste pågå, kanske inte oavbrutet eftersom tystnad är så skönt, men igen och igen och igen.

Varför slöjda terapimöbler?
– De kom till inför en utställning och är dels en symbol för samtalet, men också en möjlighet för folk att lägga sig och ta del av någon video där jag provar olika teorier och tankar i tonsatta bilder. Sargen är gjord av ett krokväxt björkämne som någon ställt undan för kanske hundra år sedan för att bli en timmerkälke. Benen är nog i björk de med, och sitsen i furu. Allt handhyvlat och sammansatt med täljda tränaglar. Färgen heter röd empir och är fin och lite läskig.

– När jag insett att det krävs två för ett samtal, gjorde jag en stol till divanen. Jag hade faktiskt delarna med mig i en stor trälåda och hyvlade och högg och satte samman den under mitt slöjdresidens i en ytterst ödslig kontorsbyggnad i Sickla i Stockholm. Så länge jag karvade på kände jag mig nästan hemma.

Finns det andra terapiformer som du tror kan funka på samma sätt som slöjdterapi?
– Nej. Jag vet inget annat sätt att känna sig som en människa än att slöjda. Möjligen att föda nya bebisar hela tiden, eller bada i skogssjöar tillsammans med hov- eller klövdjur. Men det hörs ju hur ohållbart det är.

Kommer slöjdterapi att hitta sin plats i vårdapparaten på sikt?
– Jag tror mer på slöjd som en viktig del i förebyggande arbete mot dumhet och total apati, det vill säga som en betydande del av grundskolan. Slöjd är inte ens ett uns irrelevant eller obskyrt – det är en förening mellan människa och natur där det inte är helt lätt att säga var den ena eller andra börjar och slutar. Som terapiform är den nog lite för avancerad för vårdcentraler som skär i budgeten.

Vilka symptom kan tyda på att man är i behov av slöjdterapi?
– Att du vaknat en morgon och fortfarande lever i Västvärlden under 2000-talet.

Läs Jonatan Malms Tolvstegsprogram för slöjdterapi.

22 augusti 2018

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!