Blivande Mästare

Michael Okmark – Hårdrockaren och havet

Text Malin Vessby
Foto Hans-Peter Bloom
29 maj 2013

Michael Okmark, 29, opponerar sig.
– Båtbyggare? Nja. När jag jobbat med det här i sextio år kanske jag kan ta den titeln.
Nu har jag byggt en båt.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Efter fyra år gick han i fjol ut från båtbyggarlinjen på Litorina folkhögskola i Blekinge, med stipendium för förtjänstfullt arbete i hand. Sen dess står en så gott som färdigbyggd arton fots blekingseka i garaget, en fiske- och bruksbåt från förr, igenkännbar inte minst på sin femkantiga akterspegel.
– Jag har alltid arbetat med händerna, hållit på med alla former av hantverk och handarbeten. Jag syr också. Och spelar elgitarr. Men jag hade aldrig byggt en båt, så jag tänkte att jag kan väl testa det också.

Så det gjorde han. Och blev biten.

Segla kan han emellertid inte. Men »fina linjer lär segla bra«, konstaterar han. Och båten är gjord just med linjerna i åtanke. Michael Okmarks känsla för form har styrt. Detsamma gäller däcket, som han tänker sig i segt ene hämtat från grannbondens mark.
– Det är inte så vanligt att blekingsekor har däck, och jag har aldrig sett ett i ene, säger han, nöjd i rösten.

Men sannolikt blir det mest renoveringsjobb framöver. Få har råd att köpa nybyggda träbåtar.
– Och så är jag alldeles för noggrann. Jag skulle gå bankrutt. Till exempel har jag mätt borden på min båt med bladmått för att få det rätt på en tiondels millimeter. Men millimeterstora glipor är egentligen strunt samma i båtsammanhang. De sväller ändå igen.

Tänker han sälja båten sen?
– Först tänkte jag det. Men när jag nu har lagt ner över tvåtusen timmar på den, ja, då får jag väl ha den i vardagsrummet.

29 maj 2013

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.