Gör det själv

Knack, knack, knack

Sätt fart på miljösamtalen runt julbordet med lite nytt, fint julgranspynt. Fågelflätaren Lars Holmsted har gjort en vitryggig hackspett till Hemslöjd. Det är en av våra mest akut utrotningshotade arter.

Text Malin Vessby
Foto Per Björklund
5 december 2018

Du behöver:

 • Schabloner
 • Papper i svart, vitt, rött och grått
 • Sytråd
 • Limstift
 • Penna
 • Vass sax
 • Linjal
 • Nål
 • Pincett

Gör så här:

 1. Börja med att skriva ut schablonerna (ladda ned PDF:en här!). Då kan du också passa på att förstora fågeln om du vill. Klipp ut schablonen så att du kan använda den som mall.
 2.  Vik ett vitt respektive svart papper. Välj rätt schablon, en hör till vitt, en till svart. Placera schablonens streckade linje mot vikningen och rita av alla linjer.
 3. Klipp ut fågelkropparna, men klipp inte
  i vikningen. Det ger dubbelsidiga fågelkroppar. Upprepa proceduren med fågelkroppsschablon nummer två. Klipp också upp de centimeterbreda »flärparna«, som även de är markerade med heldragna linjer. Följ linjerna noga när du klipper.
 4. Vid fågelflätning är tekniken aningen annorlunda än vid flätning av klassiska julhjärtan. Här läggs det ena ämnet inuti det andra, så att det innersta papperet flätas ut genom det yttersta. Vid schablonerna ser du vilken del som ska ligga inuti och vilken som ska vara ytterst: Den vita innerst, den svarta ytterst.
 5. Flätningen – att man ömsom trär de utklippta remsorna över, ömsom igenom varandra – börjar med flärparna närmast fågelstjärten och arbetar sig in mot huvudet. Fyra vita och tre svarta remsor ska flätas samman. Det innebär att man på den vita innerfågeln hoppar över den allra bakersta flärpen, som inte är helt parallell till sin form, och istället börjar med den andra bakifrån sett, som är jämnbred hela vägen.
 6. Första omgången blir svart/vit/svart. Nästa blir vit/svart/vit, och så vidare
  tills det är klart. Det är lite pilligt. En nål kan vara bra att ha till hands, för att peta upp remsor som inte vill öppna sig, där en flärp ska stoppas in.
 7. Ta gärna stöd av de avbildade, färdigflätade fåglarna för att se hur det ska bli. Då och då kan man också behöva dra lite här och var och justera under flätningens gång, så att de två fågelkropparna hamnar rätt i förhållande till varandra.
 8. När du flätat klart, limmar du fast den svarta och lösa delen av fågelns överkropp, den som bland annat blir hackspettens teckning under ögonen.
 9. Klipp ut två exemplar av respektive hätta (röd), öga (svart), näbb (grå) och bröstlapp (röd) och limma fast på rätt plats – både bak och fram på fågeln.
  »Få millimeter åt fel håll med ett litet öga, kan få den kvickaste fågel att likna en slö padda«, påpekar vitryggens formgivare Lars Holmsted, som också påminner om att de pilligaste momenten
  underlättas av pincett.
 10.  Fäst en sytrådsögla på insidan av fågeln. Placeringen av den påverkar balansen på hackspetten, så testa gärna lite olika ställen. Var du fäster trådöglan beror ju också på om du vill använda hackspetten som en korg eller ej. Vill du hellre ha en platt hackspett, kan du så klart limma ihop hela fågeln.
 11. Klar! Häng upp!

Lars Holmsted har vid det här laget gett ut fem böcker med flätinstruktioner för en
lång rad fåglar, senast »Jule fugle flet 4«. För den som vill julpynta än mer bjuder han också på en fjällgås, även den en allvarligt hotad art. Instruktion finns här.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

5 december 2018

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.