Gör det själv

I orostider

Oro är mer än en malande känsla. Det kan också vara en vackert vajande krona att hänga från taket.

Text Karin Edlund
Foto Karin Edlund
27 mars 2023

En halmkrona av det här slaget, med hängande girlanger, förknippas ofta med Nås i Dalarna. Har du inte tillgång till halm kan du använda vass eller papperssugrör.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Du behöver

Halm (råghalm är bäst) eller sugrör
Kraftigt papper, t ex tapetpapper
Limstift
Sax
Linjal och blyertspenna
Najtråd 1,5 mm + tunn metalltråd s.k. myrtentråd
Floristtejp eller smala tygremsor
Lintråd
Lång trubbig nål + vanlig synål
Syl + underlag att syla mot

1. Blötlägg halmen i ljummet vatten tills den blir mjuk. Rensa stråna och klipp bort alla »knän«. Välj ut halmstrån som är ungefär lika grova och klipp dem i 6 cm långa bitar. Till denna modell krävs 95 strån (19 girlanger med 5 strån i varje). Klipp några extra i reserv.

2. Gör en ring av najtråd som är ca 15 cm i diameter. Två varv najtråd kan behövas för stadgan. Linda ringen med floristtejp eller tygremsor. Klipp tre bitar myrtentråd och fäst dem i kors över ringen så att cirkeln delas in i sex lika stora »tårtbitar«.

3. Limma ihop pappret så att det blir dubbelsidigt. Markera därpå kvadrater på det, ca 3,5 x 3,5 cm. Klipp ut dem och klipp till cirklar, gärna på frihand för livfullheten. Det behövs 95 st. Klipp också 19 st rektangulära bitar ca 3,5 x 5 cm och gör dem hjärtformade med en rak »botten«. Använd sylen till att göra hål i mitten på alla cirklar och i bottendelen på hjärtana.

4. Klipp till 19 lintrådar, ca 50 cm långa. Trä nålen. Börja sedan med att trä på en hjärtformad pappersbit och knyt för att fästa. Trä på en papperscirkel, därefter ett halmstrå, sedan cirkel osv tills du trätt 5 av varje på tråden. Gör alla 19 girlanger likadana.

5. Runt ringen har halmkronan en »gördel«. Klipp en 3 cm bred remsa av pappret som är lång nog att gå runt ringen ett varv, med lite överlappning. Sy fast remsan på ringen, mönstersidan inåt, med lintråd och den spetsiga nålen. Ta gärna klämmor till hjälp för att hålla allt på plats.

6. Klipp en pappersremsa till som är 10 cm bred, vik den på mitten så den blir 5 cm och limma ihop. Klipp små fransar i den vikta kanten. Limma fast denna remsa runt ringen, utanpå den första remsan.

7. Knyt fast alla girlanger i ringen. Börja med en i centrum, och sedan en på mitten av varje »tårtbit«. Knyt de resterande 12 girlangerna i den yttre ringen, använd en trubbig nål för att lättare komma in mellan ringen och gördeln. Gör upphängningen genom att fästa tre trådar jämnt fördelade i ringen som går ihop i mitten. Gör en ögla och häng upp.

8. Färdig! Njut av oron som dansar lätt vid minsta luftrörelse!

27 mars 2023

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!