Under våren har det rått brist på skyddsutrustning i hela världen. När inköpsansvarig på Eslövs kommun insåg att hon inte skulle kunna få tag i de skyddsrockar som äldrevården behövde vände hon sig till Hemslöjden i Skåne för sömnadshjälp. I grannkommunen Höör hade en textilslöjdslärare tagit fram ett lättsytt mönster som fått godkänt av medicinskt ansvariga.
De hade också fått kontakt med en firma i Höör som ställt om sina maskiner för att skära ut mönsterdelarna. Det som nu saknades var folk som kunde sy. En daglig verksamhet i Höör kunde bidra med ett femtontal rockar om dagen. Totalt behövde de två kommunerna 650 rockar, helst på momangen. Här kom Hemslöjden in i bilden.
– Våren brukar vara späckad med program men nu är det mesta inställt så jag kunde få loss tid att samordna det här, säger hemslöjdskonsulenten Anna-Lisa Persson.
Hon fick samtalet på en tisdag kväll. På onsdag morgon satte hon igång.
– Vi gick ut i sociala medier och frågade efter folk som kunde hjälpa till att sy. Vi fick ett enormt gensvar på en gång.
Sex dagar efter att hon fått samtalet var de första materialpaketen på väg ut. Efter en och en halv vecka hade material till 440 rockar delats ut och de första färdiga rockarna var redan levererade. Medan somliga kritiserat att kommunen inte hade ett större beredskapslager, vill Anna-Lisa Persson vända på frågan.
– Varenda kommun kan inte ha jättelager av allt. För nästa kris kommer inte att vara en pandemi utan något helt annat. Det som är riktigt bra beredskap är att ha en kunnig befolkning som har tillräckligt stor tilltro till samhället för att vilja hjälpa till i en kris. Det spelar ingen roll hur många traktorer man har om man inte har någon som kan köra traktor. Det behövs alltid kunnigt folk. Och det får man genom slöjd. Att lösa ett problem med de material man har omkring sig – det är själva kärnan i slöjden. Ett förberett samhälle är ett samhälle som har ett slöjdtänk, säger hon.
Material delas ut i paket om tio och de frivilliga har en vecka på sig att leverera. Vissa av dem har åtagit sig fyra eller fem paket. En stor del av materialet har körts ut till personer som är i självisolering.
– Jag tror att det är jätteviktigt att människor får känna att de har ett värde även om de är permitterade eller tillhör en riskgrupp. Vi behöver det. Sjuttioplussarna har jättemycket att bidra med. Genom att sy rockar får de visa det. Det är faktiskt också viktigt, säger Anna-Lisa Persson.