Hemslöjd 5/2021 – Slöjden & klimatet

Det finns stora strån att dra, och små. När klimatförändringarna ska bromsas måste vi vända på varje sten. Så vad kan slöjden bidra med för att påverka världen till det bättre? Vi har frågat runt.

8 oktober 2021

Skapa, älska och laga! Hemslöjds purfärska nummer handlar om Klimatet – och om vad slöjden kan bidra med i kampen mot klimatförändringarna.

Den radikale svarvaren Niclas Hallberg har valt en cirkulär och småskalig livsstil. Han ser ett helhetstänkande för framtiden i slöjd och permakultur.

Inredningsvisionären Isabelle McAllister mobiliserar motstånd mot lusten att köpa nytt. Träna din skaparkraft och älska skamfilat, uppmanar hon och bjuder på konkreta idéer.

Kanske klämtar klockan för modeindustrin som står bakom en tiondel av världens klimatutsläpp. Vilka slöjdknep finns att ta till för dem som älskar fashion men vill värna framtiden?

Keramikern Anna-Karin Arvidsson dekorerar sin servis med invasiva växter som hotar den biologiska mångfalden. Det är ofta vid matbordet som viktiga samtal uppstår, säger hon. Titta på din tallrik!

För att erbjuda alternativ till fleecetröjor av plast, stickar och valkar Lotta Blom vardagsplagg av ull. Men är naturmaterial alltid bättre än polyester?

Dessutom: Möt smederna som väljer bort stenkol, mannen som renoverar ödehus och kvinnan som bygger halmkronor – och få tre toppentips på sätt som du kan laga dina kläder!

Hitta alla numrets artiklar här eller läs tidningen som pdf!

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.