Hassounas knivar

Foto Ismail Hassouna
7 februari 2023

Ismail Hassouna växte upp i Nairobi, Kenya med franskegyptiska föräldrar. Som barn brukade han roa sig med att samla metallskrot och bygga saker. Vid 13 års ålder lyckades han övertala sin mamma att köpa honom en vinkelslip, och med den skapade han sin första kniv av en upphittad stålskärva. Sedan dess har han varit fast.

I ett examensarbete vid HDK Valand i våras har han undersökt knivens två ansikten: Det våldsamma och det närande. I köket är en kniv ett livsviktigt och vardagligt föremål. Men tar man den därifrån kan den förvandlas till ett vapen.

Ismail Hassouna har smitt knivar som lånar estetik från våldets värld, som hopfällbara butterfly-knivar, men omgjorda till bröd- och smörkniv. En annan kniv har fått en mjuk, rund form i damaskusstål. Ett sätt att försöka utmana det traditionella knivsmidets gränser.

Idag jobbar han som kock på en finkrog i Köpenhamn och använder bara sina egna knivar i köket. Det fyller honom med samma sprudlande känsla idag som det gjorde när han var tonåring.

7 februari 2023

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!