Gör det själv

Färga med indigo!

Det behövs en del förberedelser för att färga med indigo, men när du väl är igång går det snabbt. Det här receptet lämpar sig för cellulosatextilier som bomull och linne.

Text Kerstin Neumüller
Foto Ellinor Hall
22 maj 2023

Du behöver

8 gram släckt kalk
12 gram fruktos
2 gram naturlig indigo
Gryta/glasburk som rymmer minst
1,5 liter
Glasburk som rymmer minst 3 dl
Några mindre glasburkar
Några skedar
Ättika
Två hinkar
Munskydd
Plasthandskar
Vattentålig termometer

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Bra att veta

När du färgar med indigo ska färgbadet vara gult, rödbrunt eller grönt under färgningen. Om färgbadet är blått kommer färgen inte att fästa. Det beror på en kemisk reaktion där syret spelar en viktig roll. Färgbadet är starkt basiskt. Använd handskar och munskydd under arbetet och ta det lugnt så att det inte stänker eller skvätter. Om
du får färgbad i ögonen ska du skölja med mycket vatten och därpå ta dig till sjukhus.
Indigo är en färg som fäster bra på allt möjligt. Trä, kakelfogar och perstorpsplattor lever farligt. Därför håller jag oftast till vid diskbänken när jag färgar eller på en plats
där det inte gör något om golvet blir fläckigt.

Gör så här

Börja med att i en glasburk som rymmer minst 3 dl röra ut 2 gram indigo tillsammans med en matsked varmt vatten (bild 1). Pressa en tesked mot burkens insida för att mosa sönder eventuella indigoklumpar. Du kan också mortla pulvret i en mortel med vatten, men tänk på att det som du använder alltid riskerar att bli permanent färgat. Häll därpå i 3 dl 50 gradigt vatten och 6 gram fruktos (bild 2).

Ta fram en liten burk och rör i den ut 4 gram kalk med någon tesked kallt vatten. Häll sedan över blandningen i burken som redan innehåller indigo och fruktos. Rör om noga men samtidigt lugnt och försiktigt: Du vill inte röra ner mer luft i badet än nödvändigt eftersom det förstör den kemiska reaktion som krävs för att indigon ska fästa på tyg.

Låt burken stå med lock på i en timme i ett varmvattenbad på ungefär 50 grader. Rör om försiktigt några gånger under tiden fram till den sista kvarten och låt sedan kalken samla sig på botten av burken. När färgen i burken är färdig att använda ska kalken ha sjunkit till bottnen medan vätskan över den är klar. Vätskan kan vara gröngul eller
brunaktig, men om den blivit blå ska du låta den stå ett tag till.

När indigon i burken har bytt färg ska den spädas ut i ett större färgbad. Häll nu en liter 50-gradigt vatten i ytterligare en glasburk eller gryta på minst 1,5 liter. Strö 4 gram kalk och 6 gram fruktos i vattnet och rör om. Häll därpå ner den lilla burkens innehåll i den stora genom att försiktigt luta burkarna så att vattenytorna kommer så nära varandra som möjligt; det är för att undvika onödiga luftbubblor (bild 3).

Rör om varsamt och låt färgbadet vila i 30 minuter, gärna i ett varmvattenbad på 50 grader.

Badet är redo för färgning när vätskan är klar och ser röd/brunaktig ut. Färga genom att försiktigt sänka ner tyget i färgbadet. Återigen handlar det om att undvika att få ner luft i vätskan. Låt tyget ligga i badet i 10 minuter och rör försiktigt om några gånger under tiden så att färgen kommer åt jämnt överallt (bild 4). Tips! Om du har tvättat och blötlagt tyget innan du sänker ner det så kommer du att få jämnare färg än om du doppar ett torrt tyg i badet.

När du sedan lyfter upp tyget ska du göra det snabbt och låta det droppa av i vasken eller i en hink. Låt inte överskottsfärgen rinna tillbaka ner i färgbadet; inte heller nu vill du ha ner luft i badet.

Häng upp textilen så att luften kommer åt alla ytor. Nu skiftar tyget färg från gröngult till blått (bild 5)!

Efter en halvtimme kan du doppa tyget igen för att få en intensivare färg. Tänk på att färga mörkare än du vill ha slutresultatet eftersom tonen ljusnar när tyget torkar.

Jag doppade min tygbit 10 gånger och lyfte upp den lite mer varje gång för att få en fin gradient (bild 6).

Bild 7.

Efter några doppningar kommer badet att bli grumligt och börja skifta i grönblått. Då behöver det vila i varmvattenbad igen tills det åter är klart och har en rödbrun ton. Du kan också tillsätta en tesked fruktos för att få badet att skifta färg.

Avsluta färgningen genom att skölja tyget några gånger tills sköljvattnet ser rent ut. Tillsätt en matsked ättika i det tredje sköljvattnet för att balansera tygets PH-värde. Färdigt! (bild 7)

När du färgat klart kan du spara färgbadet genom att sätta ett tätt lock på burken. Ju mindre luft i burken, desto bättre. När du vill återuppväcka färgbadet värmer du upp det i ett varmvattenbad och tillsätter en tesked fruktos.

All indigo i badet är slut när tyget varken blir grönt eller blått av att stoppas ner däri.

22 maj 2023

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!