Dräktpionjären

Lina Odell blev i höstas den första någonsin att ta emot gesällbrev i dräktsömnadsyrket. Hon tilldelades dessutom två av Hemslöjdens stipendier på sammanlagt 30 000 kronor för sin »unika förmåga att se kulturarvet« och »blanda inspiration från olika kulturer och olika sorters material«.

20 december 2021

I början av november blev Lina Odell den första någonsin att ta emot gesällbrev i Dräktsömnadsyrket.
– Som kvinna som håller på med textil möter man ofta attityden »Vad trevligt att du håller på«. Den här typen av yrke har ingen status. Därför kände jag att det var viktigt att ta gesällbrev. För att ge det jag håller på med en tyngd, säger Lina Odell.

Lina Odell

Hon tycker att det är förvånande att just dräktsömnadsyrket aldrig tidigare haft ett gesällbrev med tanke på vilka långa anor själva hantverket har.

I hennes verkstad hänger dräktdelar från olika delar av Dalarna sida vid sida med förkläden och blusar från Vietnam, Guatemala och Tibet.
– Rött, blått, blommor, färg – så mycket som möjligt på en gång! Det är ju så det ser ut runtom i världen. Det är samma kärlek och drivkraft att dekorera som ligger bakom, säger hon.

Hennes gesällarbete däremot, var en kort, helsvart dräktjacka – en bårdatröja, efter en förlaga från Karlshamns museums arkiv.
– Det är inte många som känner till den. Blekinges dräktskick har blivit otroligt uniformt. Det är bara blått och rosa, alltid samma. Det är roligt att ta upp den här och säga »Ha! Den här finns faktiskt också«, att öppna ögonen på folk litegrann.

13 stipendier till ett värde av totalt 136 000 kronor delades ut på Handmade Issues i år.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!