Gör det själv

Där som rosor aldrig dör

Trösta dig inför hösten. Nu kan du göra för evigt blomstrande blommor av kräppapper. Slöjd, text och foto: Karin Edlund

Text Karin Edlund
Foto Karin Edlund
14 augusti 2023

Du behöver

Kräppapper: rosa och gult 90 g, grönt 180 g
Orange tuschpenna
Limstift
Sax
Ståltråd 1,5 mm
Avbitartång + vanlig tång
Strumpsticka/blompinne
Mall 
(jpg)

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Gör så här

1. Klipp till en bit ståltråd till stjälk. Klipp en smal remsa av det gröna kräppappret, sträck ut den helt och stryk på lim. Linda remsan runt översta delen av stjälken och böj sedan ner toppen ca 1 cm med hjälp av tången.

2. Klipp till en bit gult kräppapper som är 3 cm hög i papprets fiberriktning. Sträck ut pappret till ca dubbla längden och klipp av en 12 cm lång remsa. Måla med tuschpennan en smal kant längs ena långsidan. Klipp smala fransar och snurra sedan fransarna mellan tummen och pekfingret så de blir smala och lite rufsiga.

3. Stryk lim på remsan och linda den runt toppen på stjälken.

4. Rita mallar till kronbladen på vanligt papper och klipp ut dem. Klipp remsor av det rosa pappret, sträck ut litegrann och vecka som ett dragspel. Lägg på mallen och klipp ut kronbladen. Du kan klippa 4– 5 lager åt gången. Klipp ut 5 st av blad A, 5 st av blad B och 8 –12 st av blad C.

5. Forma nu kronbladen så de får rosenbladsform. Börja med blad A. Nyp till och rynka lite i nederkanten på bladet så det bildas en liten »klack«, och forma sedan bladet genom att sträcka ut pappret i bladets mitt så det får en kupad form.

Blad B: Kupa bladet på samma sätt som blad A men böj bladets yttersta kant lite utåt/bakåt.

Blad C: Forma på samma sätt som blad B men ta hjälp av en trästicka för att rulla bladens kanter kraftigare bakåt. För att få en romantisk och lite rufsig ros kan du låta några av bladen få lite tilltufsade eller skrynkliga kanter eller små hack.

6. Fäst kronbladen ett i taget mot stjälken genom att stryka lite lim på »klacken« och trycka fast det precis intill fransen. Börja med alla blad A, sedan alla blad B och sist alla blad C. Placera bladen omlott och lite oregelbundet och sätt gärna något blad vikt eller lite på sniskan, men ändå så att helheten blir balanserad.

7. Klipp en 5 cm hög remsa av grönt kräppapper, sträck ut litegrann och vik som ett dragspel i fem lager. Klipp till en spetsig form så att du får en rad blad som sitter ihop i nederkanten. Kupa och snurra bladen litegrann, limma och fäst runt stjälken alldeles under kronbladen.

8. Klipp smala remsor av det gröna pappret, stryk på lim och vira remsorna runt hela stjälken.

14 augusti 2023

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.