Blivande Mästare

Daniel Larsson – Tänker framåt

Text Malin Vessby
Foto Katja Ragnstam
27 mars 2013

I sitt examensarbete på modedesignlinjen vid högskolan i Borås i våras ville Daniel Larsson, 25, reflektera över vad som är hållbara arbetskläder. Alltså inte hållbara enbart i bemärkelsen slitstarkt tyg, utan kläder som belastar den framtida miljön och samhället så lite som möjligt. Materialvalet blev bara en av många aspekter att förhålla sig till.

Till kollektionen använde han främst förnybara fibrer, som bomull, alternativt textila fynd han gjort i skogen och mormors gamla lakan. Som ytterligheter i materialspektret (och som effektfulla kontraster på catwalken) testade han dessutom gore-tex och halm, plockad hemmavid. Stråna sydde han fast på tygrester, fram och tillbaka med många stygn.
– Gore-tex görs av olja och tillverkningen är energikrävande, men materialet går att slita på länge om man sköter det väl. Halmen är förnybar och lokalproducerad. Men plaggen håller bara kort tid. Så bland mina arbetskläder skulle jag välja dem av vaxad hampa, ett naturmaterial som går att odla här och som kan behandlas på raffinerat vis, säger Daniel Larsson, som vaxade med bivax och ljusstumpar.

Men klädernas snitt är också väsentligt. Konstruktioner som tillåter maximal rörlighet, som generöst med tyg runt knän och armbågar, håller bra. Och helst vill han göra slow fashion, med en seglivad estetik. »Långsamhet, enkelhet, subtilitet och fattigdom i uttrycket«, säger han och förordar sen en småskalig tillverkning med så lite spill som möjligt. Och även spillmängden kan påverkas genom klädernas snitt…

Man förstår varför Nudie Jeans Co anställde honom som designer direkt efter examen.

27 mars 2013

Gör det själv

Hemslöjd åsikt

Lappa och laga med Hemslöjd

Följ @hemslojd på Instagram