Varde nattvard

Foto Niklas Karlsson
12 juni 2023

Slöjdaren Niklas Karlsson har gjort ett mobilt nattvards-set för vandringar, konfirmationsläger och utomhusgudstjänster. Det innehåller en kåsa för vinet, ett litet tråg för oblater och en påse i skinn att förvara dem i. Idén kom från prästen Mattias Haglund i Ljusnans pastorat.

Kåsan och tråget kändes självklara att göra för Niklas Karlsson. Men påsen bjöd motstånd, trots att det var med skinnslöjd som han började sin bana en gång i tiden.
– Jag håller på och bygger en verkstad i en gammal lada, så det är lite kaos bland mina verktyg, och jag hade inte heller någon bra arbetsplats. Men när jag fick klart ett golv så drog jag ut ett bord och satte mig och sydde där. Det var minusgrader i verkstan men en väldigt fin känsla infann sig. Jag förflyttades tillbaka i tiden till när jag fick slöjda på det där riktigt långsamma och tidskrävande sättet och det var skönt att lämna alla måsten. Jag bestämde att påsen skulle bli utan kompromisser så jag tvinnade till
och med tråden själv.

Fatet är skuret i björk och målat med linoljefärg. Påsen är handsydd i vegetabiliskt garvat renskinn med lintråd och sadelmakarsöm. Kåsan är gjord i alrot. Niklas hittade roten i ett kärr ute på ett hygge för många år sedan och hade sparat den till ett lämpligt tillfälle.

Att slöjda för ett högtidligt religiöst sammanhang var inte så annorlunda jämfört med att göra vanliga vardagsföremål, säger han.
– Egentligen inte. Men det är hela tiden med en i tanken. Man lägger en extra omtanke och noggrannhet i varje moment.

12 juni 2023

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!