Se den svarta hunden

Textilkonstnären Katja Beckman Ojala medverkar på 2022 års vårsalong på Liljevalchs i Stockholm. Så här berättar hon om sitt verk:

4 februari 2022


»Det senaste året har jag jobbat med ett projekt jag kallar Little Black Dog. Där utforskar jag subtila bilder i väven. De skyms bakom trådar, kan bara ses i mörkret eller syns först när du verkligen tittar.

Det började som abstrakta porträtt av mina hundar. Motiven anspelar på svårigheterna i att fotografera en svart hund, oftast blir det bara suddiga former. Vävarna är täckta med tunna svarta ryatrådar som liknar hår. Jag har arbetat med långa trådar i ramie som lätt kan tova ihop sig och fastna i varandra.

Titeln är en referens till Winston Churchills Black Dog, ett begrepp han använde för att beskriva depression. Att porträttera depression som en utomstående varelse kan hjälpa en att sympatisera med sig själv och sitt lidande.

Jag vill visa på den komplicerade relationen mellan hund och människa, att ta hand om någon och samtidigt vara medveten om förgängligheten.«

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.