Gör det själv

Måla kraslice – slovakiska påskägg

Dags för påskpynt! Prova att måla ägg på slovakiskt vis, vanligt också på många andra håll i östra Europa. Anna-Katarina Schatzl och hennes mamma Marcella Schatzl visar och berättar hur de brukar göra.

Text Anna-Katarina Schatzl / Marcella Schatzl
Foto Ylva Sundgren
26 mars 2014

Du behöver:

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.
 • Råa ägg
 • Diskmedel
 • Blyertspenna
 • Knappnål
 • Bivax
 • Kall äggfärg (brukar gå att köpa i både mat- och hobbyaffärer runt påsk)
 • Sked
 • Stearinljus
 • Potatissticka
 • Hushållspapper
 • Tandpetare
 • Sytråd och eventuellt pärlor

 

Gör så här:

Picka ett par millimeter stora hål i båda ändar av ägget, exempelvis med en knappnål. Gör hålet i toppen något större (3 – 4 mm) än hålet i botten (1– 2 mm). Stick in en potatissticka i ägget ett par gånger för att ha sönder ägget på insidan; då blir innehållet lättare att blåsa ut. Sätt sen munnen tätt mot det mindre hålet och blås bestämt. Fånga upp det ägg som rinner ut i motsatt hål i en skål. Blås tills det är tomt. Tvätta sen äggskalet med vatten och diskmedel. Torka det.

Sätt fast en knappnål i botten på en blyertspenna. Smält bivax varsamt på låg värme, antingen i en skål på en ställning över ett värmeljus eller på spisen. Ha ett lock till hands för att kväva elden med, om vaxet skulle bli för hett och fatta eld. Doppa knappnålshuvudet i det rinnande vaxet. Teckna sen mönster på ägget med det vaxade knappnålshuvudet, streck efter streck. Äggen bör vara rumstempererade för bästa resultat.

Blanda i ordning färgen i en burk och rulla runt det vaxade äggskalet i färgen (dubbel mängd färg ger bättre stuns i kulörerna). Försök undvika att få in färg i hålen på skalet. Färgen fäster på alla ställen där du inte tecknat med vax.

Låt ägget torka. Häng skalet på en uppåtriktad potatissticka så behöver det inte få skavmärken mot ett underlag. Om du vill ha ett tvåfärgat ägg kan du sluta här.

Du kan också måla äggskalet med flera lager färg. Teckna i så fall ytterligare
vaxmönster på det nu torkade, målade skalet. Rulla det sen i ett nytt färgbad, i en mörkare nyans än den tidigare. Börja alltid äggmålning med ljusare toner och gå mot mörkare. Vårt demonstrationsägg är först vaxat och färgat med gult, sen vaxat ytterligare en gång och färgat med grönt – och slutligen vaxat igen och färgat med mörkrött.

Värm slutligen bort vaxet genom att hålla äggskalet nära en het ljuslåga. Håll det inte direkt över lågan, då svärtas det. Torka av äggskalet med hushållspapper när vaxet smält. Om du vill ge skalet lite extra glans kan du ta ytterst lite vegetabilisk olja på ett papper och putsa ytan med.

Om du vill hänga upp det färdigdekorerade ägget kan du binda en bit av en tändsticka eller tandpetare på en sytråd och pilla in pinnen i det lite större hålet. Peta till den så att den lägger sig på tvären inne i äggskalet, då förankras tråden. Vill du sen dölja själva hålet, kan du sätta en pärla på tråden, lite större än hålet i sig. Runda pärlor fungerar bäst.

Bonustips!

Andra sätt att dekorera ägg, vanliga i Slovakien, är att smälta vaxkritor och på samma sätt som ovan teckna mönster med ett knappnålshuvud på äggskalen. Då smälter man inte bort kritmönstren efteråt, utan får reliefartade, färgstarka mönster direkt på ägget. Smält eventuellt ner kritorna i lite bivax, ifall vaxmängden i dem är låg. Man kan också rista in fina mönster i färgade äggskal alternativt perforera skalen och göra hålmönster. Är du lycklig ägare till en tandläkarborr har du ett övertag i just den senare grenen. Eller varför inte koka och färga ägg tillsammans med skal från gul eller röd lök, späda björklöv eller albark?

Glad påsk!

 

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

26 mars 2014

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.