Gör det själv

Hjälpredan

Bränner du dig vid matlagningen? Då kanske du borde sticka Jyske, en grytlapp inspirerad av binge från Västkusten.

Text Ingrid Jönsson
Foto Anders Qwarnström
29 mars 2017

Du behöver

Garn: Bomullsgarn 8/4
Garnåtgång: Ett nystan av varje färg
Stickor: Strumpstickor eller rundsticka nummer 2,5

Att binga

Verbet »binga« kommer från »att binda« och är ett ålderdomligt halländskt ord för att sticka. Den gamla halländska stickningen i sig, kallas »binge« och karakteriseras i allmänhet av geometriska mönster. Den som stickar binge, stickar runt – ofta på rundsticka – för att slippa aviga varv.

Gör så här

Lägg upp 120 maskor med bottenfärgen och sticka slätstickning enligt diagrammet (se nedan), nedifrån höger. När du har stickat diagrammets 60 maskor upprepar du det en gång till, så att du stickar två grytlappssidor i direkt följd utan avbrott. Fortsätt sedan med nästa varv. I och med att du använder en rundsticka blir resultatet en cylinder.

Maska av.

Blocka därpå (»bretta« på halländska), det vill säga fukta bägge lapparna väl och lägg dem på ett plant underlag. Släta ut din stickade cylinder så att den får samma form som en dubbelsidig grytlapp, men ge akt på mönstret, så att du viker där ytterkanterna ska vara. Vänd, klappa och släta ut grytlappen då och då tills den torkat.

Avsluta med att virka runt grytlapparna på valfritt vis och gör en ögla som den kan hänga i.

Redo att använda. ­

Stickbeskrivningen är hämtad från boken »Sticka binge«, som getts ut av Halländska hemslöjdsföreningen Bindslöjden. Just det här mönstret är utvecklat av Ingrid Jönsson.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

29 mars 2017

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!