Gör det själv

Vilken smörja!

Gör din egen ryssolja. Juha Rankinen visar hur man kan torrdestillera näver för att få en rökig olja, perfekt att gnida in vinterkängorna med.

Foto Jesper Klemedsson
6 februari 2019

Näverolja kan användas till att smörja in läder. Förr var det vanligt att både skor, seldon till hästar och andra läderattiraljer smordes in med den rökdoftande oljan som görs genom att näver torrdestilleras. Ofta kallas den ryssolja, eftersom smörjmedlet varit särskilt vanligt i öster. Ibland hävdas att man förr kunde känna på lukten om det kom en ryss, eftersom oljan har en karaktäristisk doft.

Hej!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration!
Gå till Mina sidor för att få mer information

Vill du läsa hela artikeln?

Prenumerera! Då får du tillgång till alla våra artiklar på hemslojd.se. Väljer du pappersprenumeration startar den med nästa nummer som har tema STICKNING. All digital läsning ingår!

Köp prenumeration här
Redan prenumerant?

Problem att logga in? Läs mer här.

Näverolja av särskilt fin kvalitet är genomskinlig. Med den smordes gärna ljust läder en gång i tiden. Men oftast blir resultatet svart eller mörkbrunt, en form av nävertjära. Ingen fara på taket: det går att använda ändå!

Du behöver:

Näver
En ren plåtburk med (helst tätslutande) lock, exempelvis en ren målarburk
Ett kärl att samla upp oljan i, till exempel en glasburk
En spade att gräva med
Något att slå hål i locket med, exempelvis en rejäl skruvmejsel
Ved
Tändstickor

Fakta

Kimrök

Kimrök

En biprodukt av oljan är den förkolnade näver som blir kvar i plåtburken efteråt. Det är kimrök, det vill säga svart kolpulver som i mortlad form går att använda som färgpigment. Långt in på 1900-talet var kimrök det viktigaste svarta pigmentet i svenskt byggnadsmåleri. Tillsammans med vita pigment ger kimrök en blåaktig ton och har därför också använts till blågrå färger.

Gör så här:

  1. Packa en plåtburk full med näver. En ren målarburk med tätslutande lock fun-gerar ofta bra eller som i Juha Rankinens fall, en pepparkaksburk av plåt. Tjock näver ger mer olja än tunna flak, men Juha tog spill som blivit över när han jobbat med veden hemmavid. Packa burken så tätt som möjligt. Ett sätt är att rulla samman nävern och ställa rullarna upp, tätt bredvid varandra.
  2. Slå ett eller flera hål i locket med en grov skruvmejsel eller annat verktyg. Slå hålen från insidan av locket. Då kommer det bukta sig lite utåt och underlätta för oljan att rinna ur burken när det är dags. Sätt på locket. Om det inte är riktigt tätt, kan du gärna täta med lite lera, lerjord eller mossa längs glipan.
  3. Gräv ett hål i marken och ställ ner den behållare som ska samla upp oljan, Juha Rankinen tog en vanlig glasburk. Packa sand eller jord runt burken så att den står stadigt – men se upp så att ingen smuts faller ner i kärlet.
  4. Vänd den förslutna plåtburken upp och ner och placera den ovanpå uppsamlingsbehållaren. Kontrollera att hålen inte hamnar utanför mottagarburkens öppning. Om locket håller helt tätt, som ofta är fallet med väl tillslutna målarburkar, behöver burken inte grävas ner. Men om du är osäker kan du sänka ner även plåtburken en liten bit i gropen och packa jord och sand runt locket, för att förhindra luft från att läcka in i burken. Den måste vara helt tät. Det gjorde Juha Rankinen den här gången, för säkerhets skull.
  5. Tänd en liten eld runt om och ovanpå burken. Den behöver inte vara stor och brinna häftigt, utan du kan elda på i sakta mak. För en plåtburk i storleken av en pepparkaksburk, bedömer Juha Rankinen att en och en halv till två timmars eldande är lagom.
  6. Nu är oljan klar. Den har sipprat från plåtburkens näver ner i glasburken under. Den är väldigt varm om du tar den direkt, så se upp. Juha Rankinen valde att låta elden svalna och kom tillbaka nästa dag för att vittja glasburken. Den innehöll då ungefär en deciliter segflytande ryssolja eller näverolja. Somliga skulle emellertid säga nävertjära, eftersom den inte var genomskinlig och klar. Men även den här fungerar lysande att smörja läder med.
    – Skosmörja för ett helt år, konstaterar en nöjd Juha Rankinen.

Här hittar du fler gör det själv-projekt!

6 februari 2019

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Något blev fel. Försök en gång till.
Välkommen till Hemslöjds nyhetsbrev! Vi har skickat en bekräftelselänk till din epostadress. Glöm inte att klicka på den för att bekräfta din anmälan och få nyheter från oss.