Det är isdimma i Jakutsk, en av världens kallaste städer belägen vid floden Lena i östra Sibirien. En blek sol skymtar genom frostslöjorna och människor dyker upp ur dimman som mörka skuggor, på väg till bussen, skolan och jobbet. Termometern visar -47.
I fabriken Sakha Bult, strax norr om centrum har arbetsdagen just börjat. 180 personer jobbar med att tillverka de renskinnsstövlar som syns på var och varannan fot
i gatuvimlet. Unti kallas de på ryska, och ett par stövlar kan kosta en halv årsinkomst. Men det är det värt. Även när kölden kryper ner mot minus 50 grader hålls kylan från fötterna.
– Jag har pälsstövlarna på varje dag från november till slutet av mars. Om man tar hand om dem väl håller de i tio år, säger Nikolai Korkin. Han jobbar i pälsberedningen och tar emot skinnen direkt från renskötarna.
Varma fötter
Det är en konst att klä sig för riktig kyla. Men i Sibirien är befolkningen van. Renskinnsstövlarna åker på.
Hej!
Vill du läsa hela artikeln?
Köp prenumeration här
Inne i fabriken är väggarna målade i turkost. Stora fönster släpper in svalt vinterljus. På golvet ligger bällingar utspridda i hundratal, det slitstarka skinnet från renens ben.
Här i sorteringen arbetar Ljubljana Maximova.
– Jag letar efter skinn som passar bra ihop färgmässigt, säger hon och plockar bland de avlånga skinnen och lägger de ljusare tillsammans och de mörkare för sig.
Håret på bällingarna ligger plattare än på övriga renkroppen och nöts inte lika lätt som mer fluffig päls förklarar Nikolai Korkin. Just de här skinnen kommer från renar som slaktats på vintern. Då är pälsen som tjockast. Men hela djuret är anpassat för att klara köld, is och snö. Pälsstråna sitter tätt och är ihåliga, vilket gör dem extra isolerande mot kyla. Det som passar renben passar alltså även vinterns människofötter.
Jakutsk räknas som en av världens kallaste bebodda platser. Här råder ett extremt inlandsklimat som växlar mellan långa kalla vintrar och korta heta somrar då det kan bli upp till trettio grader varmt. Under vintrarna ligger medeltemperaturen på minus 34 grader. Köldrekordet är -64.
På frågan hur man ska klä sig för att hålla värmen under sådana förhållanden kan man få en lätt förvånad blick.
– Varmt förstås, blir svaret.
Här innebär det päls. Helst från topp till tå. Långa pälskappor dominerar gatubilden – och fötter nedstoppade i unti. Männens stövelskaft har en bård av läder eller mönster av olikfärgad päls, kvinnornas i sin tur är prydda med pärlbroderier. Pärlorna är av glas, ibland plast och mönstren är gamla och nedärvda. Men numera har de bara en estetisk funktion, säger kvinnorna som med hjälp av symaskin syr fast dem på stövelskaften.
Tjugofem personer är inblandade i tillverkningen av varje unti-par. Rätt färgad päls ska väljas, stövlarna sys ihop, pärlbroderas och få tjocka ullsulor. Sulorna görs av filtad ull. Två lager limmas samman och sys ihop för hand med vaxad tråd. Också ullfibrerna isolerar fantastiskt mot kyla, bättre än läder och gummi. Eftersom fibern »andas« transporteras också fukten ut och fötterna håller sig torra.
– Och så halkar man inte på de isiga gatorna, avslöjar skomakaren Pjotr Argonov som just skär till formen på en häl. Två par sulor hinner han med om dagen.
Det är helt slaskfritt i Jakutsk mellan oktober och mars. Så att ullsulorna inte är vattentåliga gör ingenting.
De isiga gatorna ligger länge.
Ylva Bergman och Sofia Nahringbauer gick sista året på Nordens Fotoskola 2017. De åkte till Jakutsk för att jobba med sitt examensprojekt som handlade om hur människor i Sibirien lever och påverkas av den smältande permafrosten. De har även gjort researchen för denna text.