Timmermännen

Stockarna i gamla hus kan tala. Om vilken typ av yxa de skräddes med, om frakten ut ur skogen, om hur timmermännen gick när de högg. Alex Nordin och Thomas Hagaeus får gåshud när de lyssnar.

Text Jonatan Malm
Foto Peter Hoelstad
26 mars 2014

I maj börjar timmermännen och parhästarna Alex Nordin och Thomas Hagaeus restaurera en flygelbyggnad på 1600-talsslottet Skokloster i kanten av Mälaren. Arbetet kräver maximal trohet mot originalet, eftersom slottets alla byggnader är att betrakta som museiföremål. Inte minst därför ser Alex Nordin fram emot jobbet.
– Jag går igång på att de har så höga krav. Här är de med oss från början på den punkten.

Han talar om vikten av ett tränat öga. För att byta ut originaltimmer – givetvis så lite som möjligt –krävs inte bara stadiga händer. Första uppgift för Alex Nordin och Thomas Hagaeus blir istället att närstudera den fyra hundra år gamla timringen. Hade yxan lång eller kort, rak eller rund egg? Låg stocken på höga eller låga bockar när den behöggs? Gick timmermannen framåt eller bakåt? Blev stocken flisig i ytan eller »rumpsäker«, som det står i gamla källor, i betydelsen så slät att den inte ger stickor i en bar stjärt?

 Snacka om samband mellan kvalitet och arbetseffektivitet!

För att kunna återställa huset i originalskick behöver de veta det. Och i det sökandet trivs de.

Vidare bedömer de byggets ålder, bland annat genom att se om dymlingshålen – alltså hålen efter de tränaglar som låst stockarna i varandra – borrats med skedborr eller spiralnavare. Finns spår av såg i knutarna är huset från andra halvan av 1800-talet eller yngre, om det bara är yxmärken är det äldre.
– Det är som att husen och timret talar till en, säger Alex Nordin fascinerat och påpekar att det sker på flera vis.

– När man klyver en stock ger den mer eller mindre dova knak ifrån sig. Den talar om ifall den vill ha mer kilar eller fler yxhugg i vresiga fibrer. Med rätt stock går klyvningen på en tiondel av tiden mot om man har tagit fel. Då lär man sig också hur viktigt det är att lägga mycket tid i skogen. Snacka om samband mellan kvalitet och arbetseffektivitet!

Thomas Hagaeus har ägnat större delen av sitt vuxna liv åt rekonstruktionsarbeten i Sverige och Europa; ett slags avancerad form av handens forskning. Att återupptäcka död kunskap är jobbets höjdpunkt, säger han sakligt och börjar berätta om det pågående projektet med att minutiöst rekonstruera den medeltida timmerkyrkan i Södra Råda, där timret till stor del huggs för hand i skogen, körs ut med häst, bearbetas med återskapade verktyg och lyfts på plats utan moderna hjälpmedel.
– Att få möjlighet att förädla sådana volymer ger stor kunskap. Då kan moment som verkat omständliga visa sig riktigt effektiva. Det gäller inte minst att klyva fram brädor.

Han har dessutom ägnat många av livets dagar åt historiska fäktningstekniker; att med manualer från medeltiden tillsammans med likasinnade komma fram till fungerande sätt att fäktas med långa svärd.

Men om sökandet efter okänd kunskap så ofta är målet för honom – varför inte sprillans ny kunskap, som partikelfysik?
– Jag hade nog kunnat hamna där också. Men jag har aldrig klarat att sitta stilla hela dagarna. Jag har nog hamnat helt rätt som får jobba med en typ av forskning som bygger på fysisk aktivitet…

Drömmen, säger han, är att få rekonstruera en medeltida borg, med allt vad det innebär av skilda byggnadstekniker och samhällsfunktioner, även om han själv är nöjd med att leva i lägenhet. Efter en dag på jobbet är han inte lika sugen på att renovera en egen koja som de grannar som spenderat dagen på kontor…

Och det har han gemensamt med Alex Nordin, som nöjt konstaterar att arbetet inom byggnadsvården har gjort att han värderar kvalitet och pris på annat sätt än tidigare.
– När jag åker till ett hus som stått sig bra i trehundra år, i en bil som ger upp efter tio… Någonstans där börjar vårt moderna konsumtionssamhälle kännas ganska fånigt!

Aktuella med: Har just timrat färdig en personallänga i 1600-talsstil till Bohus fästning, bytt oräkneliga syllstockar och börjar strax som underentreprenörer vid restaureringar på Skoklosters slott.

Hemslöjd åsikt

Gör det själv

Lappa och laga med Hemslöjd

Vill du få gratis nyheter och inspiration från Hemslöjd?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!